Det svenska terrorlarmet – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har nivån för terrorhot höjts till den högsta hittills och polisen startade i veckan en intensiv terroristjakt – med medierna hack i häl. Här följer en sammanfattning av de senaste dramatiska dagarna.

Onsdag 18 november:

Säkerhetspolisen beslutar att höja terrorhotnivån från tre till fyra på den femgradiga skalan, den högsta nivån hittills i Sverige. På kvällen delas en bild på en 22-årig man ut till poliser i yttre tjänst.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mannen är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse av terrorbrott och söks över hela landet. Bilden hamnar hos medierna som en efter en publicerar den med mannens namn och andra uppgifter. Jakten på den terroristmisstänkte är i gång.

Torsdag 19 november:

Statsminister Stefan Löfven, som kritiserats för att ha hållit sig undan, går ut och säger att ”Sverige har varit naivt”. Han presenterar förslag på ny lagstiftning som ska underlätta polisens möjligheter att spåra och bekämpa terrorbrott. Förslagen får omgående kritik.

Sent på torsdagkvällen kommer nyheten att den nationella insatsstyrkan gripit 22-åringen på ett asylboende i västerbottniska Boliden. Först sprids uppgifter om att mannen gripits på en balkong, men det framkommer senare att gripandet skett helt odramatiskt redan på eftermiddagen, men att polisen har hållit tyst om detta.

Det visar sig ockå att 22-åringen har bott i Boliden helt öppet sedan september och hela tiden funnits i Migrationsverkets register.

Fredag 20 november:

Polisen både får och ger sig själva beröm för hur gripandet av den terroristmisstänkte mannen har gått till. Det spekuleras i att det eventuella terrordådet planerades att ske i Stockholm men uppgifterna blir aldrig bekräftade.

Samtidigt får uppgiften att 22-åringen befunnit sig i Sverige i flera månader och levt helt öppet på asylboendet allt större uppmärksamhet. Hans namn står på dörren där han bor och han har ”checkat in” på Facebook på flera platser. Han flygs till Stockholm för vidare förhör.

Lördag 21 november:

Den misstänkte 22-åringen förhörs intensivt av polis, men nekar till anklagelserna. Samtidigt väcks allt fler frågor kring gripandet och flera experter, däribland Magnus Norell, börjar uttala misstankar om att polisen är inne på fel spår. Polis och åklagare säger inte mycket om vad som har framkommit under förhören.

Förvirringen tilltar också kring den gripne 22-åringens person. Beroende på hur hans namn transkriberas från arabiska kan det skrivas på minst tre olika sätt. Misstanken om att Säpo gripit fel person börjar sprida sig.

Söndag 22 november:

Strax innan klockan elva meddelar åklagarmyndigheten att 22-åringen avfärdats från utredningen och kommer att försättas på fri fot. Han är inte längre misstänkt för brottslighet och säger via sin advokat att han vill stanna i Sverige.

Säkerhetspolisen fortsätter utredningen av förberedelse för terrorbrott men utan att berätta om några konkreta misstankar. På eftermiddagen uttrycker inrikesminister Anders Ygeman (S) sitt fortsatta förtroende för Säkerhetspolisens arbete och säger att den förhöjda beredskapen mot terrorhot kvarstår.

Terrorforskaren Magnus Norell är dock skeptisk och frågar sig:

– Hur fan blev det så här?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet