Foto: TT

Denguefeber kan komma att etablera sig i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Denguefeber kan komma att etablera sig i Sverige. Orsaken är klimatförändringarna som skapar förutsättningar för en del tropiska sjukdomar. Det konstaterar nu forskare.

Tropiska infektioner som överförs av myggor, håller på att växa sig allt större och sprids nu till nya territorier i Europa. Det skriver forskare i brittiska The Lancet. Och professor Anders Björkman på Karolinska Institutet i Solna säger att även Sverige kan drabbas.

– När vi får global uppvärmning så ökar förutsättningarna för dessa infektioner och det gäller då framför allt förutsättningarna för de olika myggarter som kan sprida de här infektionerna, förklarar han.

Har spridit sig till Italien och Frankrike

Under de senaste tio åren har denguefeber spridit sig till Italien och Frankrike. Och just denguefeber och andra virusburna sjukdomar kan nu komma att spridas även till Sverige i takt med att klimatet blir allt mildare.

– Denguefeber är lite värre än en influensa, man får mycket ont i kroppen, huvudvärk och hög feber, säger Anders Björkman.

Stor spridning om temperaturen höjs två grader

Med en temperaturhöjning på två grader skulle de smittbärande myggornas geografiska spridning kunna utökas med 30 procent de närmaste 15 åren.

– Det finns faktiskt två sorters myggor som kan bära på denguefeber, menar Anders Björkman. Båda kan växa till sig vid varmare klimat för då trivs myggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer