Foto: SVT

Förvaltaren gömmer hennes syster

Uppdaterad
Publicerad
Under två och ett halvt år har Malins syster hållits gömd för henne och familjen, utan domstolsbeslut om kontaktförbud. Förvaltaren har helt enkelt placerat Mathilda på hemlig ort. I den fortsatta granskningen av #deutsatta har SVT undersökt förvaltares makt och vilka extrema följder det kan få.

– Mathilda gillar att dansa, sjunga och titta på film. Hon showar alltid, berättar lillasyster Malin för SVT Nyheter och visar bilder på Mathilda.

Mathilda Pettersson har nyss fyllt 25 år, men är mentalt i fyraårsåldern. Då hon flyttade hemifrån för fyra år sedan blev hon satt under förvaltarskap. Förvaltarskap är vad som ersatt det tidigare omyndigförklarandet.

Snart hamnade Mathildas familj i konflikt med paret som utsetts till förvaltare. Familjen ansåg att Mathilda for illa med de nya assistenter som anställts och gjorde en polisanmälan om misshandel.

Förvaltarna å sin sida, hävdade att Mathilda for illa då hon var hemma hos familjen på besök. Konflikten accelererade och vid ett gräl slog Mathildas mamma; Eva Pettersson till en av förvaltarna över handen och dömdes för ringa misshandel.

Efter det flyttade förvaltarna Mathilda till ett hemligt boende och fick igenom skyddade personuppgifter. SVT har gått igenom hela underlaget för beslutet och enligt polisen finns inget hot mot Mathilda. Förvaltarna har också tagit Mathildas telefon och har försökt få besöksförbud för mamman, rörande Mathilda, men misslyckats.

Bristfällig kontroll

Helle Bryn-Jensen vid länsstyrelsen i Dalarna har fått regeringens uppdrag att utreda flera frågor rörande goda män och förvaltare.

– Att få en förvaltare utsedd för sig, det är ett väldigt väldigt ingripande, säger Helle Bryn-Jensen till SVT Nyheter.

SVT: Hur viktigt är det att överförmyndaren kontrollerar förvaltarna?

– Det är extremt viktigt, någon måste ha en övergripande kontroll, säger hon.

Men SVT kan visa att kontrollen är bristfällig. Vid vart femte tillsynsbesök, får överförmyndarna kritik av länsstyrelserna för dåligt kontroll av förvaltarskapen.

SVT har haft kontakt med Mathildas förvaltare som inte vill bli intervjuade eller på annat sätt kommentera fallet.

Förvaltarens ord mot familjens

SVT Nyheter har gått igenom samtliga handlingar i ärendet och det är ord som står mot ord. Förvaltarens ord mot familjens.

Kommunens överförmyndare ska alltså kontrollera förvaltarna. Linda Löfgren är stadsjurist i Jönköping och har fram till nyligen varit chef på Överförmyndarförvaltningen.

SVT: Så det är ok för er att en förvaltare för bort någon och inte låter den träffa sina vänner och sin familj?

– Ja om det finns en hotbild och om det finns en skyddad person.

SVT: Även om polisen säger att det finns ingen hotbild?

– Men om det finns ett beslut så.

SVT: Om förvaltaren säger det?

– Då måste vi utgå från det, ja

SVT: Då litar ni på förvaltaren?

– Ja det gör vi i det läget.

Överförmyndaren har inte gjort någon oberoende utredning av vad som skett.

”Hon sa att hon saknar mig”

Mathildas familj saknar henne mycket och kämpar för att få möjlighet att träffa henne. Under den tid som hon hållits gömd har mamman inte fått träffa henne en enda gång, medan systern och pappan har fått träffa henne vid ett tillfälle. Det är förvaltaren som bestämmer om en träff ska äga rum och sätter upp regler kring eventuella möten.

Förvaltarna har också skrivit till familjen och bett dem att sluta skicka brev och inbjudningar till Mathilda, eftersom det får henne att må dåligt att hon inte får besöka dem eller ringa.

Varje bemärkelsedag sätter familjen in en annons – i hopp om att Mathilda ska förstå att de tänker på henne.

Malin såg henne senast när de träffades på stan av en slump. Hon börjar gråta när hon berättar om mötet.

– Då sa hon att hon saknar mig, och då bröts rösten eller så och då vet man verkligen att någon saknar en.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet