Ebba Witt-Brattström: ”Det är början på slutet för Akademien”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius avgår från Svenska Akademien efter tre år som ständig sekreterare. Nu närmar sig slutet för Akademien enligt författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.
– Det är fullständig tragik för Akademien.

Under torsdag kväll kom nyheten om att Sara Danius helt lämnar Svenska Akademien, både uppdraget som ständig sekreterare och sin stol. Enligt Ebba Witt-Brattström är det en stor tragik för Akademien.

– Alla är överens om att hon står för förnyelse, det är en historisk chans som nu går Akademien förbi. Det är början på slutet, säger Witt-Brattström i Morgonstudion.

Drar paralleller till politiken

Witt-Brattström menar att det också rör sig om en könsfråga och drar paralleller till när Mona Sahlin och senast Anna Kinberg Batra lämnade sina poster inom politiken.

– Jag tycker man ser hur kvinnor kränks tills de frivilligt avgår, det är plågsamt att se, säger hon.

Hon tror nu att det finns en chans att man återgår till det gamla sättet inom Akademien.

– Akademien kommer att klamra sig vid det gamla och det gamla är ju egentligen, får man inte glömma, en renodlad herr- och groggklubb.

”Andra borde avgått”

Enligt Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, borde man agerat annorlunda från början.

– Hade man gjort rätt från början så borde de personer med kopplingar till kulturprofilen, till exempel tidigare ständiga sekreterare som fått information om situationen, ha avgått direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet