Foto: Scanpix

Eneroth: Taket på sjukpengen måste höjas

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje löntagare får inte ut 80 procent av lönen vid sjukskrivning. Taket behöver höjas, anser Tomas Eneroth (S) som säger att dagens situation är orimlig.

För den som tjänar över 27.500 i månaden, det vill säga en av tre löntagare i åldrarna 20 till 64 år, täcker inte sjukpenningen 80 procent av lönen. För den som inte har ett extra skydd i kollektivavtalet gäller det att teckna en privat försäkring för att få ett bra skydd.

–Det är orimligt och något som vi har kommenterat länge. Taken behöver höjas, säger Tomas Eneroth, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

I juni 2006 höjde Socialdemokraterna inkomsttaket till att gälla för en inkomst på drygt 37.000 kronor. Detta var en reform som alliansen valde att avskaffa när de tillträdde efter valet i september samma år.

–Vi vill upp till det tak vi hade tidigare, och har i budgeten föreslagit en stegvis uppgång, säger Tomas Eneroth.

Enligt honom är det många lärare och metallarbetare som tvingas teckna en privat försäkring, trots att den allmänna sjukförsäkringen går med stora överskott.

–Detta innebär att man betalar dubbelt, och det är inte acceptabelt. Sjukförsäkringen är en av de stora privatiseringsområdena för regeringen nu tyvärr, säger Tomas Eneroth.

Han ser två stora risker med det hela. Det ena är att förtroendet för den allmänna försäkringen minskar, och det andra är att en ökad privatisering även ökar risken att fler grupper ställs utanför försäkringsskydd.

–Alla har inte möjlighet att ta kompletterande försäkringar och riskerar därmet att ställas utanför ett komplett skydd.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) säger till SVT att det inte finns några planer på att höja taket och att han inte ser någon risk för att försäkringens legimit är i fara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.