Hur vinner man mot Magdalena Andersson i en debatt? Hör de fem partiernas svar här. Foto: Sara Cosar/SVT/Fredrik Sanberg/TT

Fem politiker: Det blir skillnaden med Andersson vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Små skillnader i politiken, men kanske desto mer i retoriken.

Det ser flera av riksdagens politiker – från höger till vänster – framför sig när Magdalena Andersson nu åter valts till statsminister.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är vald till Sveriges nya statsminister efter en omröstning i riksdagen.

Men vad blir den stora skillnaden med henne som ledare jämfört med företrädaren Stefan Löfven? Bland riksdagspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner hörs både farhågor och förhoppningar.

– Jag känner Magdalena som en stridbar person och jag hoppas att vi gemensamt kan höja reformtempot och ta fram en grön och rättvis politik, säger Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog.

Risk för vänstersväng

Liberalernas Mats Persson tror att skiftet på statsministerposten kan leda till en mer vänstervriden politik.

– Vi har sett hur Magdalena Andersson har föreslagit höjd skatt på sparande, hon vill höja skatten på fastigheter, jag tror att politiken kommer att dra kraftigt till vänster och det är dåligt för Sverige, säger han.

”Fakta och glimten i ögat”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tror inte att skillnaderna blir speciellt stora politiskt, men hoppas att Magdalena Andersson ska ta fler politiska debatter än sin föregångare.

Så, hur vinner man en debatt mot den nya statsministern? Och vad blir den stora skillnaden med Andersson vid rodret? Hör Moderaternas, Kristdemokraternas, Sverigedemokraternas, Liberalernas och Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talespersoner svara i klippet ovan.

Även Centerpartiet och Vänsterpartiet har fått frågan att medverka, men har valt att inte ställa upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.