Transportstrejken avblåst

I dag klockan 12 gick landets transportsektor ut i strejk, men bara en timme senare blev strejken avblåst.

Den varslade strejken inom transportområdet bröt ut klockan 12 i dag sedan Transport i natt sagt nej till medlarens slutbud. Men vid 13.00 meddelade parterna att strejken var över.

SVT:s reporter Per Einarsson rapporterade direkt från Näringslivets hus när strejken blåstes av.

– En timme var för mycket det med, men det var skönt att vi kunde få det avblåst så här snabbt, säger Peter Jeppsson vd för Biltrafikens arbetarförbund till SVT Nyheter.

Avtalet är drygt tre år långt och liknar de andra avtal som är träffade på arbetsmarknaden, enligt Peter Jeppsson.

– Lönenivåerna ligger inom den ram som är skapad av industrin.

Vad betyder det här för en transportarbetare?

– Det blir strax under 2.000 kronor i löneökning fördelat på de här tre åren, säger Peter Jeppson.

Vad har ni kommit överens om när det gäller intag av bemanningsföretag?

– Vi har kommit överens om ett system för ökat inflytande för Transportarbetareförbundets representanter på arbetsplatserna i samband med att man hyr in personal. Det är samtidigt viktigt för oss att våra medlemsföretag kan kapa toppar och kan ha en flexibilitet genom att anlita bemanningsföretag och nu tycker vi att vi har hittat en vettig kompromiss här, säger Peter Jeppsson.

Enligt honom handlar det om ökat inflytande för facket när det kommer till att behandla frågor när man tar in bemanningsföretag.

– Det blir en liten extra omgång för arbetsgivarna, men samtidigt är det rimligt att facket har ett inflytande i de här sammanhangen. Så länge det inte betyder att företagen inte kan bestämma själv i slutändan vad man ska göra och inte göra.

Peter Jeppson säger att han är oerhört nöjd över att man träffat en överenskommelse.

– Framförallt när man tänker på att vi undviker de jättestora störningar som den här strejken hade inneburit. Inte bara för företagen utan framförallt för deras kunder inom industrin och handeln.

Hur stora skador den en timmes långa strejken har inneburit, är ännu för tidigt att säga, menar Jeppsson.

– Det lär väl ha blivit några effekter och skador.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer