Foto: TT bild

Varning för hård blåst: ”Det faller träd hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Nedfallna träd och inställda färjor. Det är ovanligt blåsigt på flera håll i landet. SMHI har gått ut med en klass 1-varning och meddelar fara för fritidsbåtar och små yrkesfartyg på Östersjön. Trafikproblemen är stora i Stockholm.

– Det faller träd i Stockholmsområdet hela tiden, säger Lars-Åke Gustavsson, trafikreporter på P4 Stockholm.

Många träd har redan tagits undan, men ett 20-tal ligger över vägar. Dessutom är det strömavbrott på flera håll.

LÄS MER: Kraftig blåst och nedfallna träd i Örebro

Essingeleden avstängd

Lars-Åke Gustavsson menar att det var väldigt länge sedan kraftig blåst fick så stora konsekvenser för trafikläget i Stockholmsområdet.

På Essingeleden, som går genom Stockholm, är två körfält söderut och ett körfält norrut avstängda, på grund av att en armatur har fallit. Nu pågår arbete i en skylift.

– Det är stopp från Kista. Trafiken står i princip stilla. Det har varit så i en timme.

Tidigare idag var även Götgatan på Södermalm avstängd, efter att något blåst ner från en fasad.

LÄS MER: 7 viktigaste frågorna om vädret just nu – väder-Nils svarar

Och det är inte bara i Stockholmsområdet som blåsten har ställt till det.

Flera Gotlandsfärjor har ställts in

Flera turer med Gotlandsfärjor har ställts in på grund av hårt väder och på Gotland har det varit många tillfälliga strömavbrott under dagen på grund av blåsten.

Veronika Mitrevska är trafikreporter på SR och har koll på Södermanland, Västmanland, Uppland, Örebro, Dalarna och Värmland. Även hon får ovanligt många rapporter om nedfallna träd från hela denna region.

LÄS MER: Mobilt ridstall i Dalarna blåste omkull

– Jag får hela tiden samtal om träd på vägbanorna. Men jag får intrycket av att träden röjs undan ganska snabbt också, säger hon.

Utanför Avesta i Dalarna har ett mobilt häststall blåst omkull. Mirakulöst nog skadades ingen trots att flera hästar och människor befunnit sig i stallet när det blåste omkull.

Träd och människor vana vid blåsten i Bohuslän

I Göteborg och kring Bohuslänskusten blåser det också kraftigt, men där är man mer van än i andra delar av Sverige.

– Där blir man inte lika chockad. Dessutom är risken för nedfallna träd mindre eftersom många träd redan är krokiga och vana vid hårda vindar, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Varnar för besvärligt väder

Ute till havs på Östersjön är vindarna också kraftiga på sina håll.  Det blåser kuling, från finska viken och västerut. På Landsort i Stockholms södra skärgård blåser det till exempel 18 meter per sekund idag.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning, ”besvärligt väder”, för stora delar av Östersjön samt för finska viken. En sådan varning innebär fara för fritidsbåtar och små yrkesfartyg och gäller vid en medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. På mellersta Östersjön (runt Gotland) räknar SMHI med vindar på upp till till 17 m/s.

– Det kommer fortsätta blåsa under dagen och vinden väntas avta under natten. Imorgon blir det lite lugnare, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.