Här träffar SVT:s reporter Kolmårdens vargar

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter träffade vargarna på Kolmårdens djurpark förra våren. Hon ser inget konstigt med det som hänt.

Det var förra våren som SVT:s vetenskapsreporter Bodil Appelquist besökte Kolmårdens vargflock, i samband med jaktsäsongen. Hennes uppgift var att spegla de två sidorna av frågan om hur många vilda vargar Sverige bör ha.

Se tv-klippet från mötet här

–Jag blev väldigt noga instruerad av djurvårdarna som skötte om vargarna. De berättade hur jag skulle bete mig, och sa till mig att sätta mig på en sten i inhängnaden och vänta tills vargarna kom fram till mig.

Hur var stämningen då?

–Det var jättespännande. De var mycket nyfikna på mig. De nosade och började plocka i mitt hår. Vargskötarna umgicks på ett annat sätt med dem, de gosade och busade vant.

Märkte du av någon aggressivitet?

Nej, ingenting. Det är väl klart att om det hade varit hundar så hade man sagt ifrån när de kom för nära och slickade och busade. Men precis som skötarna sa till mig så är det vargar det handlar om, man kan inte uppfostra dem.

Vad tänker du om det som hände den kvinnliga djurvårdaren?

–Jag är inte särskilt förvånad. Det är ändå rovdjur det handlar om, inte hundar. Dessutom finns det ju många hundar som attackerar också. Går man in och hanterar vargar så finns det alltid en risk, så är det ju.

–Jag är ingen vargexpert men jag tycker att det verkar lite konstigt att få gå in till vargarna ensam, särskilt när de är inhägnade. Vi måste komma ihåg att vargar i det fria beter sig på ett helt annat sätt. Det finns ingen anledning att bli rädd för vargar i det fria bara på grund av det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet