I en värld som fullkomligt svämmar över av it-relaterade problem så kan du unna dig din snyggbild från 2009. Men hur vi uttrycker oss på internet borde diskuteras mer. Foto: Pixabay

Det finns goda skäl att vara på sin vakt – men det finns större utmaningar än #10yearchallenge

Publicerad
Analys ·

Med stora mängder information skulle illasinnade aktörer med hjälp av maskininlärning kunna utveckla en sofistikerad ansiktsigenkänning. Experter höjer nu ett varningens finger för den senaste flugan i sociala medier. Men kom igen. I en värld som fullkomligt svämmar över av högst konkreta it-relaterade problem så kan du unna dig din snyggbild från 2009.

Philip Rudolfsson

Sociala medier-reporter

Det är mycket riktigt att stora mängder information är en förutsättning för att utveckla till exempel ansiktsigenkänning. Och ur det perspektivet kan man betrakta hashtaggen #10yearchallenge som en våt datadröm.

Man skulle också kunna invända att bilderna redan finns hos sociala medier-företagen, och mer därtill.

Visst är det också så att teknikens framsteg riskerar att användas till ändamål vi ryggar inför.

Men här kan jag bjuda på en profetia som jag är tämligen övertygad kommer att slå in, för den har historiskt visat sig stämma.

Att streta emot teknisk utveckling har gång på gång visat sig vara en dålig idé.

”Internet glömmer inte”

Däremot menar jag att det är högst relevant att lyfta frågeställningen gällande vår digitala närvaro i ett större perspektiv: Hur vi frikostigt delar med oss av detaljer om vårt liv. Och det är onekligen kniviga frågor.

Det går kalla kårar längs med ryggraden på mig när ungdomar skriver långa och blottande inlägg i svåra ämnen. Det handlar inte om att beröva någon rätten att uttrycka sig eller berätta om något viktigt. Men tankarna kommer i ganska hög utsträckning att mogna, utvecklas och förändras.

Facebook-skandalen i höstas beskrevs som ett av de största dataintrången som drabbat Silicon Valley. Uppemot 50 miljoner konton var hackade och till en början misstänktes även chattjänsten Messenger vara drabbad – mängder med privata meddelanden skulle kunna ha läckt.

Rapporteringen runt säkerhetsbristerna hos Facebook tror jag satte fingret på ett långt mer allvarligt problem än eventuella följder av en teknikutveckling på frammarsch.

Var noggrann med hur du uttrycker dig både privat och publikt. Internet glömmer inte.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.