Statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Löfven var mer defensiv än offensiv

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven tog inte fram någon storslägga mot Anna Kinberg Batra i kvällens duell, trots att hon aviserat att hennes plan är att peta honom från makten redan till hösten tillsammans med Sverigedemokraterna. Löfven använde istället statsmannaretorik och talade om samarbete och en otrygg omvärld som Anna Kinberg vill slunga ut Sverige i genom sitt agerande.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Plötsligt, inom loppet av bara några dagar, har så mycket ställts på ända i politiken. Anna Kinberg Batra har tagit bladet från munnen och pekat ut Sverigedemokraterna som samtalspartners i riksdagen och stöttepelare när det gäller att fälla regeringen så fort tillfälle ges. Men pekar hon med hela handen?

Mer signalpolitik än realpolitik

Det finns luckor i logiken och det framkom i kvällens debatt mot Stefan Löfven. Hon förklarade att ingen ska tvivla på att oppositionen vill ha en ny regering och en annan politik. Men Anna Kinberg Batra har vetat hela tiden att varken Liberalerna eller Centern är med på noterna. Om den saken finns inget tvivel. Mot den bakgrunden handlar moderatledarens utspel mera om signalpolitik än realpolitik.

Och Anna Kinberg Batras resonemang tar stopp när hon säger att hon inte tänker söka stöd eller förhandla med Sverigedemokraterna om hon blir statsminister till hösten. Men hur ska hon i så fall kunna styra Sverige? Hon behöver Sverigedemokraterna för att till exempel ro en budget i hamn.

Kritiserade regeringen

Stefan Lövfen var mer defensiv än offensiv när debatten handlade om Sverigedemokraterna. Det var antagligen en mening med det, att låta som en statsman som står för lugn och stabilitet i en orolig värld när oppositionsledaren smider planer som, i hans ögon, skulle skada och skaka om vårt land. Löfven lät ungefär som Annie Lööf när hon hyvlade av Anna Kinberg Batra häromdagen.

Lag och ordning har blivit en av de viktigaste frågorna för väljarna. Och Moderaterna profilerar sig hårt på det området. Anna Kinberg Batra gick på Stefan Löfven för att regeringen inte gör tillräckligt för att förhindra det som sker i flera områden i storstädernas utkanter idag. Moderaterna vill ge mer resurser till polisen än vad regeringen gör.

Talades om enkla jobb

Ingen debatt utan jobben. Stefan Löfven kallar det en stor utmaning att föra en politik som gör att nyanlända med låg utbildning kommer ut på arbetsmarknaden. Ekonomerna kallar det en tickande bomb. Det spåret är Anna Kinberg Batra också inne på när hon anklagar Stefan Löfven för att inte vilja se problemet. Det talades om enkla jobb, men ingen sa var jobben ska komma ifrån. RUT-jobb sa Anna Kinberg  Batra, men de lär inte räcka.

Duellen var en ganska civiliserad tillställning. Några nya besked kom inte, det brukar det inte göra i dessa sammanhang. Men i dessa dramatiska dagar vet man inte vilka besked som väntar framöver.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.