Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara de som gjort lumpen som är totalförsvarspliktiga. Lär dig mer om dina skyldigheter i videon. Foto: TT/SVT

Det här är din plikt inom totalförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill återinföra den vilande civilplikten. Det är en av tre olika plikter som gäller om det skulle bli krig i Sverige.

SVT reder ut vad det innebär för dig.

Du behöver inte ha gjort värnplikten för att bli beordrad att bidra till Sveriges försvar. Men alla kan inte tvingas att försvara landet militärt.

Alla svenskar (och övriga som är bosatta i Sverige) mellan 16 och 70 år är däremot totalförsvarspliktiga. Den som vägrar att göra sin plikt riskerar böter eller till och med fängelse i högst ett år.

Det finns tre typer av plikter som gäller om Regeringen skulle besluta att det råder ”höjd beredskap” i Sverige  – värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.

Återinför civilplikten

Ett bredare införande av civilplikten kan innebära att svenska medborgare kan bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter som räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg.

– Det vi vet är att vid svåra kriser tar personalen snabbt slut. Folk blir trötta och det kan hända saker som gör att man inte kan vara i full kraft, säger MSB:s överdirektör Camilla Asp till Ekot.

Starta videon för att få veta vad som gäller för de olika plikterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.