Foto: SVT

Ett hem som inte sliter på jordens resurser

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Helen Tronstad strävar efter att leva klimatneutralt. Följ med till hennes lilla röda torp med vita knutar, där det hon installerat energifönster, solfångare och ett litet vindkraftverk.

Reportaget är från 11 juni 2012.

Vad är det du håller på med på fritiden?
– Jag har en vision om att göra mitt torp klimatneutralt. Eftersom jag har en lägenhet också så känner jag att torpet inte får kosta något på jordens resurser.

Vad har du gjort hittills?
Jag har köpt vindkraftsandelar, satt in energifönster, satsat på isoleringen och så har jag installerat solfångare som ger mig varmvatten i april till september.

Vad har du för projekt på gång nu?
– Just nu håller jag på att undersöka hur det fungerar med solceller. Målet är att jag ska producera min egen el så småningom. Sen vill gärna få igång min jordkällare så jag kan förvara mat där året runt. Det vore roligt att bli självförsörjande på frukt och grönt, men dit är det en bra bit kvar... Det jag odlar i år är bland annat jordgubbar, potatis, kryddor, lök, rabarber och purjolök. Sen har jag en del bärbuskar som jag gör sylt och saft av.

Varför är det här så viktigt för dig?
Jag tycker att det är ett problem att vi inte tar tag i de åtgärder som behövs för att ställa om så att vi inte får ytterligare temperaturökningar på jorden. Det gör mig orolig. Om jag gör det här så har jag i alla fall gjort mitt. Sen vet jag ju att det jag gör inte hjälper, men jag känner att jag måste göra det här. Inför mina barnbarn, så att inte de säger: ”Men farmor, ni visste ju, varför gjorde ni ingenting?”.

Är det inte kostsamt?
– Jo, det är rätt mycket investeringar så här i början. Men jag tänker att det här är i stället för att åka till Thailand eller Mallorca. Det här har blivit min hobby och det är på den jag lägger mina pengar.

Men är det så att du egentligen vill vrida tillbaka klockan?
– Nej, absolut inte. Jag vill leva ett bekvämt och modernt liv, med lagad mat och varma duschar.

Hur ser det ut på Björktorp när du nått ditt mål?
– Jag hoppas att jag ska vara klar år 2014. Då åker jag hit i min elbil som jag pluggar in när jag kommer fram. Elen den laddas med kommer från min egenproducerade el från solcellerna. Elöverskottet säljer jag till nätet. Då hoppas jag också ha fått fart på mina odlingar och att jordkällaren är i ordning. Kanske också att jag har ett litet vindkraftverk på tomten.

Kommer du lyckas då?
– Ja. Jag tror verkligen det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Leva klimatsmart

Mer i ämnet