Prinsessan Estelle ville visa upp sina teckningar hon hade gjort men Oscar sov så han kunde inte kika, säger statsminister Stefan Löfven som besökte . Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya prinsens namn: Oscar Carl Olof

Nu har Kronprinsessan Victorias och prins Daniels son fått ett namn. Han heter Oscar Carl Olof och blir hertig av Skåne.

Vid en konselj på slottet under förmiddagen i dag tillkännagav kung Carl XVI Gustaf uppgifterna om den nya prinsen. Ända sedan allmänheten fick veta att prinsessan Estelle hade fått en bror i går kväll har det spekulerats kring vad han ska heta och vilket landskap han blir hertig över. Nu är det alltså officiellt: Oscar Carl Olof, hertig av Skåne. Han kommer att kallas för prins Oscar.

Statsministern har besökt prinsen

Kungen säger att han inte har fått möjligheten att träffa den nya prinsen än. Han säger att han förmodligen kommer att få göra det på avstånd eftersom han har en influensa som inte vill ge med sig. På plats finns även statsminister Stefan Löfven som gratulerar kungahuset.

– Det är alltid lika roligt när ett barn kommer till världen. Skåne är ett mycket bra val, det är ett fantastiskt fint landskap, säger statsminister Stefan Löfven.

Han hade själv hälsat på den nya prinsen och prinsessan Estelle.

– Hon ville visa upp sina teckningar hon hade gjort men Oscar sov så han kunde inte kika, säger Stefan Löfven.

Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke berättar att prinsen har fina drag.

– Mörkt hår och väldigt fina drag. Söta öron, det brukar jag titta på.

Flera firanden under dagen

Klockan 12 i dag sköts salut med 21 skott från Skeppsholmens salutstation samt från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. 12:15 inleddes en tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan på Slottet. Mellan 13 och 16 finns det möjlighet för allmänheten och den diplomatiska kåren att framföra skriftliga gratulationer på Slottet.

Det var klockan 20.28 i går som den nya prinsen föddes. Oscar Carl Olof vägde cirka 3665 gram och var 52 centimeter lång.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya prins

Mer i ämnet