Badhusbesök, välling i massor och blöjor till kidsen. Foto: TT

Det här får du för de extra pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Barnbidraget har legat på samma nivå sedan 2006 men torsdag 1 mars höjs det med 200 kronor per barn.

Men vad får man egentligen för pengarna?

SVT Nyheter har undersökt vad man får för 200 kronor genom att kolla på vanliga prylar och livsmedel som kan behövas och som går åt i en barnfamilj. 

Har du en nyfödd hemma så kan 200 kronor räcka till nästan 150 blöjor. Även om nyfödda använder mycket blöjor så borde det blöjlagret räcka i mer än en vecka.

Två trädgårdskannor med mjölk

Sen vill du givetvis kasta blöjan och det gör du kanske i en speciellt anpassad blöjhink. En sådan kostar upp till tusen kronor, men du kan hitta en för 150 kronor.  

Då får du 50 kronor över vilket skulle räcka till ett paket välling, som kostar mellan 40 och 50 kronor. Eller så kan du köpa ett paket bröd och två paket leverpastej, brödet kostar strax över 20 kronor och leverpastejen 15 kronor styck.

Besöka simhallen

För 200 kronor kan ett lite äldre barn besöka simhallen ungefär fem gånger, lite beroende på var man bor och kommunens inträde. Ska hela familjen gå kanske det inte ens räcker till två besök dock.

Om man känner sig torr efter badet så kan det vara skönt att smörja in sig med babyolja, för 200 kronor får du ungefär sex flaskor och då blir det några kronor över. 

Efter badet kanske hungern sätter in och du vill värma på en barnmatsburk. För 200 kronor får du ungefär 16 burkar

Märkpennor för en livstid

Kläder finns i alla prisklasser, gemensamt för dem är att de lätt förväxlas på förskolan och fritids, men för 200 kronor får du nästan en livstidsförbrukning av märkpennor.

Den summan räcker till åtta stycken tvåpack, alltså 16 stycken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.