Det här har svenskarna sökt mest på under 2021

Uppdaterad
Publicerad

I år har svenskar bland annat varit nyfikna på tantra och skyddspersoner. Annars har det varit ett år som präglats av mycket sport. Det framgår av Googles sökstrender för 2021.

När många stora sportevenemang tvingades ställa in under 2020 blev 2021 året då sporten tog revansch på pandemin. Av årets tio populäraste sökord är hälften sportrelaterade, visar Googles söktrender för året som gått.

– Det är en reflektion av ett ganska märkligt år där pandemin givetvis spelar in på de här resultaten. Det är på många sätt sportens år, säger Joakim Larsson, kommunikationschef på Google.

Toppar listan gör fotbolls-EM 2021, men även Premier League och OS 2021 är några av de sportrelaterade sökorden som återfinns.

Listan visar de tio ord som trendat mest under året och växt mest i förhållande till föregående år. På plats två hamnar rapartisten Einár, som sköts tills döds tidigare i höstas.

– Då såg vi att väldigt många svenskar sökte sig till nyhetskällor för att försöka förstå vad som hänt, men även utforska hans musik och vad han hade producerat för något.

Vanligaste frågorna

Listan över vanligaste ”vad är”-frågor präglas av stora nyhetshändelser, visar Googles söktrender. På plats tre hamnar ”vad är tantra?”.

– ”Vad är tantra?” har nog med den mindre lyckade festivalen i de värmländska skogarna som sen gjorde att Norge stängde gränserna, säger Google kommunikationschef och syftar på de drygt 100 festivaldeltagare som konstaterades smittade i  covid-19.

På fjärde plats hamnar ”vad är skyddspersoner?”, vilket man kan koppla till bilolyckan utanför Markaryd där konstnären Lars Vilks gick bort.

– Vi ser toppen under nyhetsrapporteringen om den tragiska dödsolyckan där Lars Vilks var inblandad och där han var en skyddsperson.

Även RS-virus och kostnad för att ladda elbil har svenskarna undrat över.

Se hela listan över 2021 års mest populära sökord i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.