Experten reder ut: Det här innebär en pandemi

Publicerad

Det nya coronaviruset klassas nu som en pandemi av Världshälsoorganisationen WHO, nästan två och en halv månader efter att det första fallet av smittan blev känt i den kinesiska staden Wuhan. Men vad innebär det egentligen?

– Det här är första gången som vi ser en pandemi orsakad av ett coronavirus, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

En pandemi innebär att en ny typ av influensavirus sprids över flera kontinenter och oavbrutet från människa till människa. Coronaviruset har nu spridits till 114 länder och smittat nästan 120 000 personer. 

Coronapandemin

– Att vi nu har en pandemi ändrar egentligen ingenting rent praktiskt men det är en kraftig politisk åtgärd. Det är en stark signal från WHO att nu måste vi kavla upp ärmarna och göra något åt det här. Vi har ett stort globalt hot och då måste alla hjälpa till, säger Johan von Schreeb, läkare och expert på katastrofmedicin.

Pandemiberedskap i Sverige

Senast världen upplevde en pandemi var 2009 när den så kallade svininfluensan fick spridning.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som samordnar pandemiberedskapen, och det finns även, sedan 2009, en nationell pandemigrupp (NPG) som består av representanter från flera olika myndigheter, kommuner och länsstyrelser.

– Arbetet mot virusspridningen i Sverige kommer nog fortsätta som det gjort tidigare. Men nu börjar vi känna av en ökad belastning på sjukvården och då gäller det att nationellt leda det här så man kan omfördela resurser, så att de finns i de regioner där behovet är störst, säger Johan von Schreeb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet