Dietisten Sofia Antonsson tipsar om vad du kan och inte kan äta på natten när du följer vinter-OS. Foto: Privat/TT

Här är OS-kosten för dig som nattvakar

Uppdaterad
Publicerad

Popcorn och citronvatten är kosten för dig som blir hungrig när du är vaken och följer vinter-OS. Dietisten Sofia Antonsson tipsar om vad du kan och inte kan äta på natten.

Människor är inte gjorda för att äta på natten. Därför är det viktigt att du försöker stoppa i dig så lite som möjligt om du mot förmodan blir hungrig, konstaterar dietisten Sofia Antonsson. 

– Försök att planera din kost under dagen, så att du inte skåpäter på natten, eller se till att ha bra grejer hemma, säger hon.

Fritt fram att äta popcorn

Enligt Antonsson är det fritt fram att äta popcorn, grönkålschips eller olika typer av rotsaker nattetid. Ett tips är att tillaga morötter eller potatis i ugnen och kyla ned det för natten. 

– Du kan även äta lite nötter, men då menar jag lite. Det är lätt att man äter för mycket nötter, säger hon.

Något som du verkligen bör undvika är chips, godis och glass. Men även läsk och olika typer av energidrycker. Antonsson rekommenderar att du i stället dricker citron- eller bubbelvatten. 

– Det är helt okej att dricka kaffe också om man inte överkonsumerar det. Allt har sin gräns, säger hon.

Risk att du går upp i vikt

Antonsson berättar att vi äter mer om vi är trötta och försöker hålla oss vakna. Därför är rekommendationen – även när det inte är OS – att äta så lite som möjligt under natten.

– Vi har en inbyggd klocka i kroppen som är inställd på vila och återhämtning på natten. Så det är svårare för kroppen att förbränna på natten och göra av med kalorier, säger hon.

Vad händer om jag väljer att äta precis vad jag vill då?

– Det finns en stor risk att du på sikt går upp i vikt. Om du under ett par veckor äter både på dagen och natten får du i dig fler kalorier än vanligt som du sedan måste bli av med, säger dietisten Sofia Antonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.