1 500 piloter kan komma att gå i strejk. Foto: TT

Det här är piloternas krav

Uppdaterad
Publicerad

En pilotstrejk på SAS Är igång sedan midnatt på fredagen. Men vad strider egentligen parterna om? Här är piloternas krav.

SAS-piloter och arbetsgivare har inte lyckats komma överens om villkoren för ett nytt kollektivavtal. Eftersom parterna inte kunnat komma överens råder strejk från midnatt, natten mot fredag. Ungefär 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark går i strejk och flyg ställs in.

Men vad är det piloterna kräver? Här är tre av deras krav:

1. Schemat

– SAS-piloter kan tvingas jobba upp emot sju helger i rad och schemat kan komma så sent som två veckor innan. Det leder till stress och stor påfrestning för piloterna. Vi kräver mer förutsägbarhet gällande arbetstiden och schemat, säger Rawaz Nermany, ordförande i Svensk pilotförening till SVT Nyheter.

2. Lönen

– Vi kräver att lönerna ligger i linje med jämförbara konkurrenter i Europa, vilket de inte gör i dag, säger Rawaz Nermany.

3. Samarbetsavtal

– De samarbetsavtal som gällde karriärsutveckling upphörde i samband med att kollektivavtalet gick ut. Avtalen kunde beskriva hur man kan bli kapten eller få flyga långlinjer. Nu har man tagit ifrån piloterna den karriärmöjligheten, säger Rawaz Nermany.

Freja Annamatz, presschef på SAS, har tidigare sagt:

– De krav som är presenterade är orimliga och omöjliggör att SAS blir fortsatt långsiktigt konkurrenskraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer