På många håll syns spår efter nattens upplopp. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Jag tänker flytta från Husby”

Sönderslagna telefonkiosker, glassplitter och gapande bilvrak är vad natten i Husby lämnat efter sig – tillsammans med en stor oro bland de boende.

– Jag var inne med min dotter och hörde folk som skrek utanför men jag gick inte ut. Med tanke på det jag sett i dag är jag glad att jag inte visste vad som pågick utanför.

Camilla Lindberg bor tillsammans med sin ettåriga dotter en bit utanför centrum i Husby. När hon gick ut på morgonen möttes hon av brandlukt. Grovsoprummet på gården hade brunnit ned. På gatan utanför låg glassplitter som spår av nattens händelser.

– Jag tänker inte gå ut med min dotter i dag, det är glassplitter överallt. Det får mig att fundera på om jag vill bo kvar. Jag känner mig inte trygg med de som bor här, och jag vill att min dotter ska ha en stabil uppväxt, säger Camilla.

Frustration bland de boende

Jasmin Denchaouch bor granne med parkeringsgaraget som brann i natt. Hon och hennes barn blev väckta mitt i natten av polisen och eftersom garaget stog i lågor tvingades de att evakuera lägenheten de bor i.

– Det här var droppen, jag tänker flytta ifrån Husby, säger Jasmin Denchaouch.

I centrum såg Camilla Lindberg krossade telefonkiosker och en vandaliserad tunnelbanestation. Från en gångbro på vägen hem syntes några av de nedbrända bilarna.

– Jag är skitarg. Jag har sett att människor skriver att polisen betett sig fel. Det är löjligt. Ungdomar kommer hit och tänder eld på bilar, sedan får polisen skit för att de försöker ta bort dem härifrån, säger hon.

Bottnar i utanförskap

Camilla tror att många i Husby känner ilska – något hon menar skulle kunna ligga bakom nattens upplopp. Hon flyttade själv dit från centrala Stockholm och berättar att många har förutfattade meningar när hon berättar vart hon bor.

– När man bor i Husby är man lite utsatt. Polis kommer hit väldigt snabbt men om man ringer ambulans tar det längre tid. Det är ett utanförskap, jag förstår att de känner så. Men det är helt ologiskt att förstöra där man själv bor. Man kommer ingenstans med det.

”Värre än i Irak”

Vittnesmål om poliser som varit våldsamma och skrämt människor har kommit fram under dagen. Camilla menar att polisen varit tvungen att ta till åtgärder för att få ordning på situationen.

– Om man bränner ner en bil och en polis slår dig med batong så tycker inte jag att det är något fel.

Milad Said Slewa är butiksbiträde på livsmedelsbutiken Salam i Husby. Han befann sig mitt i upploppen och vittnar om ungdomar som sprang runt och kastade gatstenar, förstörde fönsterrutor på en pizzeria och satte eld på bilar.

– Jag har aldrig sett nåt liknande i mitt liv. Inte ens i Irak där jag tidigare bodde, säger han till SVT.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet