Två revolvrar som tros vara av samma märke som de som användes vid mordet av Sveriges statsminister Olof Palme. Foto: TT/Polisen

Nya teorin om Palmemordet: Det här talar för och emot

Uppdaterad
Publicerad

Reportagemagasinet Filter pekar ut en person som Olof Palmes sannolika mördare. SVT Nyheter reder ut vad vi vet om det nya spåret i Palme-mordet.

Den man som Filter anser vara Palme-mördaren är en person som tidigare varit en del av polisens utredning, men avfärdats under ett tidigt skede. Han ansågs inte tillräckligt intressant för att utredas.

Journalisten Thomas Pettersson valde att plocka upp spåret efter att ha hittat relevanta kopplingar mellan honom och brottsplatsen. Det här är vad han menar tyder på att mannen mördade Palme:

Filters Palmespår

Det som talar för

Kopplingen till brottsplatsen: Ett huvudargument Thomas Petterson nämner för SVT Nyheter är mannens koppling till brottsplatsen. Han jobbade i närheten av brottsplatsen. Han ska ha lämnat jobbet två gånger under kvällen då mordet inträffade, och båda sammanfaller med Palmes rörelsemönster. Samtidigt berättar en tidigare polisman från Palmegruppen för Expressen att inpasseringssystemet inte funkade som det borde.

Tillgång till vapen: En ny uppgift som Filter tagit fram är mannens tillgång till vapen av samma typ som användes för mordet. Mannens vän hade amerikansk militärbakgrund och samlade på vapen. Samlaren hade ansökt om licens för sammanlagt 37 revolvrar, varav fem av en kaliber som tros ha använts vid mordet, enligt Filter.

Vapenvana: Enligt Filter, som hänvisar till handlingar på Krigsarkivet, har mannen både tränat och tävlat i pistolskytte.

”Palmefientlig”: I en intervju med SVT:s Morgonstudion säger Filters chefredaktör att mannen hyste Palmefientliga åsikter, och han hade nära bekantskap med likasinnade. Men frågan är om det är ett tillräckligt starkt motiv.

– Man kan inte säga att han är en extrem Palmehatare, men det finns grund för handlingen. Människorna runt honom är som en provkarta för Palmefientliga strömmar.

Närstående förhörts av Palmegruppen: Mannen gick bort år 2000. Enligt uppgifter till Expressen har Palmegruppen utrett mannen. I höstas ska gruppen ha förhört närstående till mannen, bland annat hans före detta fru.

Vad som talar emot

Mordvapnet: Det finns fortfarande saker som talar emot Filters nya spår, där det tyngsta är att man inte kan koppla mannen till ett mordvapen.

– Vi får nöja oss med att vi hittat en koppling mellan mannen och vapentypen som användes, säger Thomas Pettersson till SVT.

Vittnen: Det är fortfarande inte några vittnen som angett mannen specifikt.

Ringde polisen: Mannen ska själv ha ringt polisen och angett sig som vittne dagen efter mordet.

En av många utpekade: Mannen har två gånger tidigare varit föremål för utredning av polisen, men avskrivits då han inte ansetts vara intressant. Senast var 1987. Genom åren har flera personer pekats ut som skyldiga till Palmemordet – av såväl journalister och privatspanare – utan att man kunnat bevisa att någon utförde mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filters Palmespår

Mer i ämnet