Bakom överenskommelsen fanns förra statsminister Fredrik Reinfeldt som rådgivare. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Det hemliga spelet bakom uppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu berätta om hur det gick till med de hemliga förhandlingarna som ledde till dagens uppgörelse.
För en och en halv vecka sedan tog Socialdemokraterna kontakt med alliansen angående förhandlingar som efter sex-sju möten med en speciell grupp avslutades i går. I kulisserna har förre statsministern Fredrik Reinfeldt medverkat till uppgörelsen.

I mitten av december hade regeringen fått signaler om att alliansen var redo att förhandla. Ett tidigare statsråd kontaktade regeringen och meddelade att Alliansen menade allvar med att de ville göra upp. Därefter träffades den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson och KD-ledaren Göran Hägglund i ett hemligt möte.

Den 16 december träffas de på ett fyrtiofem minuter långt möte på Finansdepartementet, där förusättningarna för en överenskommelse diskuteras.

Göran Hägglund meddelar då att de bara diskuterar som en hel allians och bara när det gäller procedurfrågor och inte sakfrågor.

Onsdagen 17 december tog Andersson sedan återigen kontakt med Göran Hägglund och förklarade att hon ville inleda förhandlingar om hur en minoritetsregering ska kunna regera och få igenom sin budget. Detta för att undvika ett nyval.

Parallellt tog också socialdemokraterna kontakt med Folkpartiet och Moderaterna.

De hemliga förhandlingarna påbörjades på torsdagen, samtidigt som Stefan Löfven var på EU-toppmöte i Bryssel.

”Aldrig säga aldrig”

På fredagen 19 december, svarade Löfven i en SVT-intervju lite svävande på frågorna om det verkligen skulle bli nyval.

– Vi utlyser inte extraval bara för att det är roligt utan för att det är en ny situation, skulle den reda upp sig före 30 december finns det ingen anledning att kalla till extraval.

Tror du att det reder upp sig på de nio dagarna som återstår?

– Jag kan inte svara på det, jag kan inte se just nu att det finns någon sådan väg men mitt liv har lärt mig att man ska aldrig säga aldrig.

”Upp till Stefan Löfven”

Samma dag lyftes Tomas Tobé fram som Kent Perssons efterträdare som partisekreterare för Moderaterna. Han utsågs samtidigt till partiets valledare. Trots den nya rollen som ansvarig för valarbetet i partiet sa Tobé att han inte var säker på att det blir något nyval utan att det var ”upp till Stefan Löfven”.

Tobé fick upprepade frågor om det var aktuellt med förhandlingar för att undvika ett nyval och han upprepade att ”alliansen gärna har blocköverskridande samtal”.

Även den tillträdande partiledaren Anna Kinberg Batra svävade då på målet om möjligheten att nyvalet inte skulle bli av.

– Det är statsministern som äger det beslutet så det måste han svara på.

Reinfeldt med bakom kulisserna

Samtidigt som ingen ville slå fast hur det var med nyvalet hade Tobé tagit plats i en hemlig förhandlingsgrupp tillsammans med representanter från alla de andra allianspartierna. Men Tobé var inte ensam. Bakom sig hade han både Kinberg Batra och Fredrik Reinfeldt som gav råd till Tobé i samband med förhandlingarna.

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson var också med i gruppen tillsammans med gruppledarna Erik Ullenhag (FP) och Anders W Jonsson (C).

För Socialdemokraterna deltog finansminister Magdalena Andersson och gruppledare Tomas Eneroth, finansmarknadsminister Per Bolund och gruppledare Maria Ferm var Miljöpartiets representanter.

Andersson byttes ut mot Damberg

Under lördagen byttes Magdalena Andersson ut och näringsminister Mikael Damberg klev in i stället. Det var hela tiden en ytterst liten krets som kände till samtalen och enligt SVT:s källor gick förhandlingarna mycket smidigare när Mikael Damberg klev in eftersom han hade politisk rutin och förstod vad det gick att förhandla om, och vad det inte gick att förhandla om.

På måndagsmorgonen, två dagar innan julafton, kunde SVT avslöja att förhandlingarna pågick. Under dagarna som följde träffades gruppen totalt sex-sju gånger.

Tisdagen 23 december gav alliansen ett bud till regeringen som sedan samtalade med varandra under julafton. På juldagen återkom de sedan med ett bud till alliansen och på annandagen var förhandlingarna i hamn.

Partiledarna kallades in

När förhandlingsgruppen hade kommit överens kallades partiledarna in på kvällen och när det hade skakats hand skickades det tidigt på lördagen ut pressmeddelanden som kallade till presskonferens.

På presskonferensen meddelade partiledarna för de sex partierna att de var överens om hur en minoritetsregering ska kunna regera och Stefan Löfven meddelade att han inte tänker utlysa ett nyval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet