Foto: Privat

”Det kändes så absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Helena Hilding och sambon Jonas ville föda på ett sjukhus i Stockholm, men fick inte plats.
Hon fick istället åka till Västerås, drygt en timmes resväg bort.

På flera håll i landet vittnar barnmorskor om en mycket ansträngd situation inom förlossningsvården.

Ett sätt att mäta trycket på förlossningsvården är genom statistik för så kallade hänvisningar på grund av platsbrist, det vill säga när en kvinna i värkar som vill komma till förlossningen blir hänvisad till ett annat sjukhus än det hon valt.

SVT:s kartläggning visar att en av tjugo gravida inte får föda på det sjukhus de valt. En av dem är Helene Hilding, 33, från Stockholm.

– Vi hade önskat att få vara på Danderyds sjukhus när jag skulle föda Valter. Jag hade skrivit ett brev till sjukhuset med några önskemål och vi kände oss lugna inför födseln, säger hon till SVT Nyheter,

Men det blev inte så lugnt som hon och sambon trott. En vecka före beräknad tid gick Helenas vatten och hon kontaktade sjukhuset.

Fick åka till Västerås

– Vi gick hem och ringde till förlossningen, som vi kommit överens med en barnmorska att vi skulle göra. Men jag hade inte fått några värkar ännu så hon sa att vi skulle vänta in dem och sen ringa tillbaka. Hon nämnde ingenting om någon platsbrist då.

Det gick bara en halvtimma och sedan var värkarna igång med fem minuters mellanrum. Helena ringde tillbaka. Barnmorskan svarade att det var mycket folk på förlossningen och att Helena skulle vänta tills hon började känna av smärtor.

– Hon sa att hon skulle kolla upp vilket sjukhus vi kunde åka till om det skulle vara fullt hos dem. Då blev jag lite orolig och sa till min sambo att ’det är inte säkert att vi får åka dit’. Man hade ju hört skräckexempel att man kunde få åka långt, men vi trodde inte att det skulle bli så för oss.

Ganska snart började värkarna göra ont och Helena ringde tillbaka igen. Svaret de fick var att det var helt fullt på alla sjukhus i Stockholm och att de skulle behöva åka till Västerås.

”Det kändes absurt”

– Bara det att jag skulle föda barn kändes overkligt, så när hon också berättade att vi skulle behöva åka till en annan stad blev det ännu värre. Det kändes liksom så absurt. Det var så långt från vad vi hade väntat oss. Men jag var så inne i vad som hände med mig så jag kunde nog inte ta in det, säger Helena.

Paret beställde en taxi som tog en timma till Västerås. Under hela bilfärden var Helene orolig och stressad.

– Jag hade så fruktansvärt ont och jag minns att jag hela tiden frågade var vi var och hur långt det var kvar. Det var en jättejobbig resa.

Väl på plats gick allting bra och i efterhand kan Helena se en hel del positiva saker med omställningen, trots allt.

– Vänner som fött i Stockholm har berättat om hur trångt, stressigt och långa väntetider det har varit när de kommit in. Så i efterhand har vi känt att det ändå fanns många fördelar med Västerås, förutom själva starten. Det var lugnt och avslappnat och personalen hade mycket tid för oss, säger Helena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer