Det har gått tio år sedan våldtäkten. Nu kan Max fall prövas på nytt i Högsta domstolen. Foto: Magnus Andersson/TT

Max fall kan prövas på nytt: ”Kändes som en upprättelse!”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året fick Max ett oväntat samtal. Det hade gått tio år sedan han, en då utsatt tonårspojke, anmälde att han våldtagits av en man i 50-årsåldern. Mannen dömdes för våldtäkt mot barn av tingsrätten men friades i hovrätten. Men efter en ny analys av DNA som säkrades efter händelsen har Riksåklagaren ansökt om resning till nackdel för mannen.

 – Jag kände mig besviken på samhället. Det var inte bara domstolen som liksom pekade på att jag hade en del i det hela utan även andra vuxna, berättar Max om tiden den efter den friande domen.

Men nu hörde samhället av sig i form av en åklagare som berättade att fallet tagit en ny vändning. DNA som säkrats efter våldtäkten Max anmält tio år tidigare hade analyserats på nytt och Riksåklagaren skulle ansöka om resning till nackdel för mannen som friats.

– Jag blev glad – det kändes som en upprättelse, säger Max.

Känns som en vändpunkt

Högsta domstolen har ännu inte beslutat om resningsansökan kommer att beviljas. Men för Max känns det ändå som en vändpunkt att hans fall kan komma att prövas igen.

En vändpunkt med ursprung ur Stockholmspolisens Insats Victoria, en inventering av spårsäkringssatser som används för att dokumentera spår efter sexuella övergrepp. Den inleddes sedan Polismyndigheten 2018 infört nationella riktlinjer för hanteringen av spårsäkringssatserna. En hantering som länge varit bristfällig.

– De har kunnat ligga i ett skåp eller en hylla i någons tjänsterum som bara några har nyckel till, säger Eva Wettborg, chef för forensiskt analysteam vid Stockholmspolisen.

Hundratals fall granskades på nytt

Insatsen innebar att 600 spårsäkringssatser samlades in från Stockholms polisområden och granskades på nytt för att kontrollera om något spår missats. I tio procent av ärendena gjorde Nationellt forensiskt centrum en förnyad analys. Ett av dem var Max ärende.

Hur har det som hände påverkat dig?

-Väldigt mycket. Det var först i 18-19-årsåldern som jag började må bra igen, säger Max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.