Det kungliga bröllopet – Höjdpunkter i text och bild

Publicerad

Mängder av skratt och en och annan glädjetår präglade dagen då mannen av folket blev prins. Ett sagobröllop, en folkfest, där till och med vädret var rätt. Här är höjdpunkterna från kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsdygn.

För några av de hundratusentals åskådare som följde bröllopet på plats började dagen tidigt, mycket tidigt. Många hade övernattat i Gamla Stan för att få de bästa platserna.
TV: Maria och Astrid tidigt på plats

Väntan
Förmiddagen handlade sedan om .

Vid tvåtiden fick de mest hängivna fantasterna valuta för sin långa väntan då gästerna började anlända till Storkyrkan och en som sällan skådats paraderade förbi.
TV: Gästernas väg till Storkyrkan

Vigseln
Vid 15.30 kom den första skymten av kronprinsessan Victoria och den hett emotsedda brudklänningen när hon klev ur en veteranbil och gick in i Storkyrkan för vigseln. Victoria fördes fram till altaret av kungen där Daniel väntade. visade ett brudpar som, leende och med tårar i ögonen, sade ja till varandra.
TV: Överlämningen
TV: Jaaaa!
TV: Ringarna
TV: Hela vigseln

Först på trappan kom dagens första kungliga kyss.

Kortegen
Sedan väntade och folkets hyllningar. Ett komiskt inslag var de stackars säpovakterna som tvingades sprinta bredvid kaleschen iförda kostym och lågskor.
TV: Hela kortegen

Därefter väntade båtfärd följt av folkets hyllningar vid slottet. Där tackade kronprinsessan folket för att hon fått sin Daniel.
TV: Folkets hyllningar
TV: Kungen tackar folket
TV: Victorias tal till folket

Middagen
Bröllopsparet fick sedan pusta ut en stund innan inleddes, där bland annat röding och kalvytterfilé fanns på tallrikarna.

Många menar att några av bröllopets absoluta höjdpunkter var talen som kungen, Olle Westling och framför allt prins Daniel höll.
TV: Hela Daniels tal
TV: Hela Olle Westlings tal
TV: Hela kungens tal

Westlings tal hyllades av retorikexperter som ett innerligt och väl framfört mästerverk där han bland annat gav en inblick i det privata när han beskrev hur Victoria skrivit 30 brev till honom att öppna under en av kronprinsessans många resor. Prins Daniel möttes av stående ovationer från festdeltagarna.

Sedan följde bröllopsvals, och en fest som höll på hela natten lång. innehöll bland annat 900 ekologiska ägg och 12 flaskor champagne.

Först när solen hade gått upp för länge sedan åkte kungafamiljen och de sista gästerna hem samtidigt som Stockholm städades.

En lång folkfest var slut.

Thomas Larsson, Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer