Jimmie Åkesson (SD) och Maria Arnholm (FP). Foto: Scanpix/SVT

Sågar SD:s förslag: Låter som hokus pokus

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget från Sverigedemokraterna att satsa sex miljarder kronor på deltidsarbetande får kritik, bland annat från jämställdhetsministern.

Sverigedemokraterna vill satsa knappt sex miljarder kronor till kommunerna i Sverige, vilket ska ge deltidsanställda rätt till heltid inom framför allt kvinnodominerade yrken.

Det är tanken bakom Sverigedemokraternas förslag som framfördes i Almedalen under måndagen. Men förslaget får kritik. Bland annat dömer jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) ut det som ”hokus pokus”.

Almedalen 2013

– Jag är frågande till att satsa sex miljarder kronor, det låter för mig som hokus pokus. Här handlar det om att kommunala politiker och handelsföretag behöver se över hur de lägger sina scheman. I Nynäshamns kommun har man visat att man kan ge heltid till alla som vill ha det och tjäna pengar på det. Så det är inte pengar det handlar om utan politisk vilja, säger Arnholm till SVT Nyheter.

”Inte trovärdigt”

Från fackligt håll är man också skeptisk till att Sverigedemokraterna egentligen vill genomföra förslaget

– Jag tycker det låter populistiskt. Det känns inte som det är något de vill stå upp för. 50 procent av alla som arbetar inom det här området har utländsk bakgrund så det känns inte som ett trovärdigt förslag, säger Per Holmström, 1:e vice ordförande i Kommunal.

Partiledare Jimmie Åkesson ställer sig frågande till att jämställdhetsministern avfärdar förslaget.

– Att våra politiska motståndare kritiserar våra förslag får man räkna med. Sedan kan jag tycka att det är lite märkligt när jämställdhetsministern, som rimligen borde tycka att det här är ett bra förslag, kallar det för ”hokus pokus”. Det är inte så att vi har hittat på de här siffrorna utan det är riksdagens utredningstjänst som har talat om att det kommer att kosta så här mycket om alla som jobbar deltid men vill jobba heltid ska kunna göra det. Då tycker vi att det är rimligt att anslå de här pengarna, säger Åkesson.

Trots att förslaget lanserats som ett försök att locka fler kvinnliga väljare hävdar Åkesson att egentligen handlar om att bredda partiets väljarstöd.

– Det här är inte ett sätt att locka kvinnor. Det är ett sätt att visa att vi vill vara relevanta i vanliga människors vardag och det blir man inte genom ett förslag eller två. Vi måste visa fram till valet att vi är trovärdiga för att få det stöd vi behöver.

Tar jämlighet på allvar

Jimmie Åkesson menar att satsningen på deltidsarbetande visar att Sverigedemokraterna tar jämställdheten på allvar. Men att öka jämställdheten mellan könen genom att kvotera föräldraförsäkringen vill han inte veta av.

– När det gäller föräldraförsäkringen är det väldigt tydligt att barnfamiljer i hög utsträckning vill bestämma själva hur man anpassar föräldrauttaget till den egna unika situationen. Det finns ingen politiker eller proffstyckare som kan tala om för min eller någon annans familj hur man bäst fördelar föräldradagarna.

– Politiker ska inte styra vem som ska ta ut flest föräldradagar. Kvinnor i dag läser i högre utsträckning på högskola så vi kommer att se successiv förändring på lite längre sikt.

Ett sätt att uppnå större jämlikhet är att ge kvinnor större möjlighet att till heltid och lättare kunna göra karriär. Då ökar chansen att mamman väljer att jobba och pappan i stället är hemma med barnen, menar Jimmie Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet