Lena Ag, generaldirektör för organisationen Kvinna till Kvinna. Foto: Kvinna till Kvinna

”Det pågår ett utdraget krig mot kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Var femte kvinna i världen kommer någon gång under sin livstid att utsättas för sexuellt våld, enligt en uppskattning från FN. Efter den brutala gruppvåldtäkten i Indien har landet hamnat i fokus de senaste åren. – Men våldtäkter är ett genuint, djupt och globalt problem. Det pågår ett utdraget och lågintensivt krig mot kvinnor. År ut och år in, säger organisationen Kvinna till Kvinnas generaldirektör Lena Ag.

Att det sexuella våldet är ett stort problem runtom i världen är de flesta experter överens om. Men exakt hur stort problemet är i olika länder är osäkert. Den statistik som finns tillgänglig är erkänt otillförlitlig. Framförallt därför att mörkertalet är så stort.

– Många kvinnor vågar helt enkelt inte berätta om de utsatts för en våldtäkt därför att det är så stigmatiserande. Därför är det svårt att säga om det sexuella våldet ökar eller minskar. Det vi kan se i statistiken är de fall där kvinnor vågat anmäla. Men vi vet att det förekommer över hela världen, säger Lena Ag.

Våldtäkter i Indien

Krig orsakar våldtäkter

Lena Ag menar dock att man kan se vissa faktorer som gör att våldtäkter blir vanligare. En sådan faktor är krig.

– I konfliktländer där våldsnivån är hög i samhället så ökar risken för att kvinnor ska utsättas för sexuellt våld. Det klassiska är att använda våldtäkt som maktmedel för att visa överhöghet och för att straffa. I Syrien och Irak ser vi exempel på detta. Stora flyktingströmmar innebär generellt sett att kvinnor blir väldigt utsatta, berättar Lena Ag.

Används som krigstaktik

I vissa fall används också våldtäkter som en krigstaktik. Terrororganisationen IS använder sexuellt våld som en del i både etnisk och religiös rensning, berättar Lena Ag. Bland annat har yazidiska kvinnor drabbats av detta. Förmodligen också assyriska kvinnor, även om det är obekräftade uppgifter. I dessa fall har det handlat om att sätta skräck i befolkningen och skicka ett tydligt budskap.  

Men också i länder där det inte råder krig finns vissa faktorer som gör att våldtäkter blir vanligare och att kvinnor därmed utsätts för större risker och begränsas som individer.

– Där kvinnors liv, hälsa och ställning är underordnad ser vi att övergreppen ofta passerar utan straff. Varken domare eller poliser anser att våldtäkter är något som bör följas av ett straff för gärningsmannen. När kvinnor går till polisen kan de drabbas av övergrepp och kränkningar igen. Av polisen. Själva grunden är vad kvinnorna har för ställning i samhället och hur man ser på själva övergreppen.

”Giftcocktail av oheliga allianser”

När det gäller kvinnors situation i världen pågår en positiv trend så till vida att allt fler kvinnor får utbildning och väljs in i parlament. Men parallellt finns en annan, negativ trend sett på en global nivå. Lena Ag menar att religiösa fundamentalister och nationella extremister allt oftare gör gemensam sak. Och det som binder dem samman är ett aktivt motarbetande av kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.

– Det är som en giftcocktail av oheliga allianser. Att kvinnor får bestämma över sina egna kroppar är fundamentalt för att kunna delta i samhället, säger hon.

Hur påverkar det kvinnors liv och möjligheter att ständigt riskera sexuellt våld?

– Det är en oerhörd begränsning att ständigt behöva ha med sig en man. Att inte kunna röra sig fritt är en grov inskränkning. Kvinnor måste kunna gå i skolan, på universitet och ta del i samhällslivet.

Säkerhetspolitiskt problem

Lena Ag menar att våld mot kvinnor generellt måste värderas annorlunda i framtiden. Det är ett hot som finns i alla samhällsklasser, varje dag. Och därför måste det betraktas som ett säkerhetspolitiskt problem, menar hon.

– Det pågår ett utdraget och lågintensivt krig mot kvinnor. År ut och år in. I dag går det under radarn för vad som kallas säkerhetspolitik. Vi måste ha en vidare definition. Då skulle frågan tas på mycket större allvar. Det våld som drabbar kvinnor som kämpar för mänskliga rättigheter betraktas i dag som ’vanligt’ våld. Man rycker lite på axlarna åt det. Det våldet borde betraktas som politiskt våld.

Finns det något sätt som vi i Sverige kan hjälpa till att motverka det sexuella våldet?

– Först måste vi hjälpa oss själva här i Sverige. Men vi måste också stödja kvinnorörelser i olika delar av världen. Det är de som bär nyckeln och sår ett frö till förändring av attityder och normer. Vi ska också stödja upparbetandet av rättstater där det inte finns och motverka straffriheten för dessa brott. Vi har sett i till exempel Bosnien och i Kongo att förövare går fria. Det skickar signaler om att det är okej. Det gäller att ställa förbrytare inför rätta, säger Lena Ag på Kvinna till Kvinna.

Sexualbrott per land

  • Australien: 35 procent av kvinnorna har utsatts för sexualbrott.
  • Egypten: 96 procent av kvinnorna har genomlidit kvinnlig omskärelse.
  • Etiopien: 60 procent utsatta för sexuellt våld.
  • Frankrike: Var tionde kvinna misshandlad av sin partner.
  • Kanada: Var tredje kvinna utsatt för sexualbrott. 6 procent av fallen anmäls.
  • Kongo: Mer än 400.000 kvinnor våldtas varje år.
  • Nigeria: Män har laglig rätt att misshandla sin fru i 10 av 36 delstater.
  • Sri Lanka: En våldtäkt tar sex till tolv år att utreda.
  • Storbritannien: En tredjedel av tonårsflickorna offer för sexuellt våld.
  • Sydafrika: En kvinna våldtas var 26:e sekund.
  • Sverige: 1 av 6 våldtäkter klaras upp. Kvinnor 16-24 år mest utsatta. 98 procent av förövarna är män.
  • USA: 17,7 miljoner kvinnor har våldtagits.

Källa: Dokument utifrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet