S-ledaren Stefan Löfven. Foto: Scanpix

”Inte fritt fram för privata vårdföretag”

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska väljarkåren går på tvärs mot partiledningen när det gäller vinster i vården. I Aktuellts ufrågning säger Stefan Löfven att kommunerna själva ska få bestämma.

Majoriteten av Sveriges arbetarekommunersordföranden säger nej till att privata företag inom vård och skola ska få ta utvinster. Men partiledare Stefan Löfven tycker att frågan är för kompliceradför ett rakt ja eller nej.

-I vissa delar av landet kanske man vill ha delarsom är privata och då vill vi säkerställa att det både finns valfrihet och toppkvalitéi den sjukvård och den omsorg och skola som erbjuds av andra än av det offentliga,säger Stefan Löfven till Claes Elfsberg i SVT:s Aktuellt, kvällen innan han håller sitt första partiledartal i Almedalen.

Almedalen 2012

-Vi håller på att se hur vi kan tillgodosebåda dessa intressen med betydligt skarpare kvalitetskrav, till exempel medbemanning inom äldreomsorgen, med bättre upphandlingsordning och bättreuppföljning.

Kooperativ en möjlighet

Stefan Löfven säger att det inte ska varafritt fram för vem som helst att starta privat vårdföretag, utan att det skabeslutas lokalt i kommunerna. Och när det gäller kooperativ måste man fattasärskilda beslut när det gäller vinstuttag.

-Och vi i partiledningen säger inte att det ärfritt fram att dela ut vinster på det sätt som har hänt inom vårdföretagetCarema. Det är fel och det ska stoppas, säger han.

Löfven säger också att han vill se förändringari offentlighetsprincipen så att även de privata företagen tvingas visa upp hurde organiserar vården och använder skattebetalarnas pengar.

Claes Elfsberg: Men ni är inte emot vinstutdelning?

-Det som händer i Carema och det som har hänt närman har sålt ut Serafen i Stockholm till reapris för att skapa gigantiskapriser är inte okej. Svenska skattepengar ska användas till det de är avseddaför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet