”Det ska vara ordning och reda i asylsystemet”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande ligger på historiskt höga nivåer. Under september sökte 24.306 personer asyl i Sverige och i dag fattade regeringen en rad beslut som ska leda till att det blir ”ordning och reda i asylsystemet”, meddelade inrikesminister, Anders Ygeman (S), och barnminister, Åsa Regnér (S), under en presskonferens på Rosenbad.

Bland annat väntas polisen nu öka antalet inre utlänningskontroller för att avvisa dem som är i Sverige olagligt.

– Polisen har hittills fått prioritera ordning och säkerhet och jag är väldigt stolt över det arbetet som polisen har gjort, men nu finns den organisationen på plats och man kan återgå till fler inre utlänningskontroller, sa inrikesminister Anders Ygeman.

– Vi ska vara öppna och generösa inför dem som söker sig till oss för att få hjälp och en fristad från krig och förföljelse. Men det innebär också att de som inte har asylskäl måste avvisas eller utvisas, fortsatte han.

Bara under onsdagen sökte nästan 1.300 personer asyl i Sverige, det högsta antalet sökande på en dag. Kontrollerna polisen kommer att göra av dem som misstänks vara kvar i landet trots att de fått avslag på sin ansökan ska inte ske godtyckligt utan baseras på en grundad misstanke. Kontrollerna kommer också att genomföras med hjälp av den lagstiftningen som redan är på plats – ingen skärpt lagstiftningen är att vänta.

Vill införa ”stödboenden”

Regeringen vill även införa ett tredje boendealternativ för ensamkommande flyktingbarn, så kallade stödboenden.

– I dag finns det två alternativ, familjehem eller hvb-hem. Vi ska presentera en lagrådsremiss om en ny form – stödboenden. Den formen tror vi kommer lämpa sig för många ensamkommande, men även många andra barn, berättade barnministern Åsa Regnér.

Regnér sa sig vara arg över att många ”skor sig på de ensamma och utlämnade barnens situation”.

– De uppgifter som kommit fram i media den senaste veckan om otillständiga vinster i hanteringen och ordnandet av hvb-hem, den gör mig arg, sa hon.

Stödboenden ska erbjudas barn som behöver stöd, trygga vuxna och hjälp, men inte vård, berättade ministern, men gav inte fler detaljer kring hur de ska fungera.

Miljoner till FN

Regeringen har dessutom beviljat ett anslag på 25 miljoner kronor till FN:s livsmedelsprogram som tidigare i år meddelade att de fått dra ned på mathjälpen till flyktingar i Libanon på grund av dålig ekonomi. Dessutom kommer FN:s katastroffond att få ytterligare 25 miljoner kronor och svenska frivilligorganisationer som arbetar med flyktingmottagandet 10 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet