”Pandemin har påverkat barn som lever under hedersförtryck på ett omfattande sätt”, berättar Evelina Aho Fältskog, projektledare för Rädda Barnen. Foto: SVT

Rädda barnen: Rekordmånga söker stöd mot hedersförtryck

Publicerad

Rekordmånga barn och unga har hört av sig till Rädda barnens stödchatt för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen pekar ut den isolering som pandemin inneburit som en av förklaringarna till ökningen. I en ny rapport har Rädda barnen sammanställt några av vittnesmålen.

”Mina föräldrar säger att jag antingen lever som de vill, eller så blir jag utkastad”. Så skriver en flicka i den nya rapporten från Rädda barnen.

”Jag vill så gärna gå och bada med mina kompisar. Känna att jag är som alla andra. Men jag har inte ens en baddräkt eller en bikini”, skriver en annan.

Hedersförtryck i Sverige

– Nu har det gått ett år. Det är en lång tid, och spenderar man mycket tid hemma så är det en jättesvår tid, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare för Rädda barnens stödverksamhet kring hedersförtryck och våld.

Fångas inte upp

Hon beskriver hur barn och unga fått svårare att koncentrera sig på skola eller jobb under pandemin. Och trots att lagstiftningen skärpts för att skydda barn mot hedersrelaterat våld och förtryck så ser Rädda barnen fortfarande stora brister.

– Många pratar om att man har det svårt hemma och att man har försökt ta hjälp men ingen riktigt lyssnat eller fångat upp signalerna som man har försökt sända ut till vuxna runt omkring.

”Skulle bli en hel bok om jag skrev allt jag inte får göra”

I den nya rapporten lyfts flera unika vittnesmål. En flicka skriver att det skulle bli en hel bok om hon skrev allt hon inte får göra.

”Jag får inte ha sex, får inte vara hemma hos killar, inte gå ut på fest, vara sent ute – inte ens om jag ska på promenad. Det är egentligen ingen skillnad nu än innan corona – ja, en grej är väl att jag alltid är hemma nu och övervakas vad jag gör. Jag längtar till skolan, jag hoppas det här snart är över”.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Sverige

Mer i ämnet