Foto: Aftonbladet

Fotografen: ”Det var helt klart en ubåt”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av det ljusa föremålet i Stockholms skärgård har väckt stort intresse och publicerats på nyhetssajter runt om i världen. Nu träder fotografen bakom bilden fram i Aftonbladet. ”Erik” och hans flickvän såg den misstänkta undervattensfarkosten från sitt fönster tidigt i går morse.

– Det var helt klart en ubåt, jag är helt säker, säger han till Aftonbladet.

Erik hittade ingen kikare utan tog med sig kameran ut för att kunna zooma in från det långa avståndet.

– Jag tänkte, är det den de jagar efter? Den var stilla, gick upp tyst ovanför vattenytan, gled fem-sex meter framåt, och sjönk sedan undan igen, berättar han för Aftonbladet.

Svart objekt som sjönk undan

Erik berättar hur han såg ett svart objekt – ”ett torn” –  som gick upp över vattenytan för att sedan sjunka undan. 

Enligt Eriks bedömning gick båten i ungefär fem knops fart.

– Det var inget svall efter den. Den gled sakta och stadigt framåt. Jag tänkte inte så mycket, förutom ”wow, här händer det något”, säger Erik.

”Ställde massor av frågor”

Erik kontaktade själv Försvarsmakten som kom hem till honom, tog med sig kameran och minneskortet.

– De kom och ställde massvis av frågor. De var jätteintresserade av att jag skulle beskriva tornet, men inte så intresserade av att ge mig någon information tillbaka. De undersökte vart någonstans jag tagit bilden, och sedan åkte de.

Försvarsmakten bekräftade i går att den militära insats som pågår i Stockholms skärgård har sin bakgrund i tre observationer, en av dem Eriks bild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet