”Var rena gerillakriget” – polisbilar slogs sönder

Uppdaterad
Publicerad

Ett upplopp med ett tjugotal personer inblandade ägde rum i Tensta, norr om Stockholm, i natt. Det började strax efter midnatt med att en väktare blev överfallen av fem eller sex maskerade personer med knivar. De polispatruller som anlände blev utsatta för stenkastning och tre polisbilar slogs sönder.

-Vi var där med 18 patruller. Det var rena gerillakriget, säger Stephan Nordenmark, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Upprinnelsen till bråket var att en väktare blev belyst med grön laser och sedan attackerad av flera personer med knivar. Polisen utesluter inte att det var ett tilltag för att locka dit poliserna. Mellan 15-20 personer började sedan kasta sten och slå sönder polisbilarna. Upploppet rörde sig mellan Tenstaplan och Tisslingeplan.

-Det var en massa personer i omlopp men vi tror det var 15-20 personer som var aktiva, säger Martin Sjöli, biträdande vaktavande befäl vid Västerortspolisen.

En polis fick lättare skador under upploppet.

Inga gripna

Polisinsatsen resulterade dock inte i några gripna. Man har heller inga misstänkta i nuläget då personerna var maskerade.

-Vi försökte i första hand lugna ner det hela i stället för att satsa på gripanden. Det bor ju en hel del vettigt folk i området och vi vill inte att någon ska sätta eld på deras bilar och så vidare, säger Stephan Nordenmark.

-Det är svårt att få tag i bråkmakarna. Vi kan ju egentligen bara gripa den som faktiskt har kastat stenen. Men det är åtta, tio lösa grupperingar som rör sig snabbt och försvinner i gångarna. Det är lite av gerillakrig. De byter också kläder snabbt så de blir svåra att identifiera, säger han.

I efterhand kommer polisen att bland annat granska bilder från övervakningskameror, vilket kan komma att resultera i gripanden. Nordenmark tror också att överfallet på väktaren kan ha varit en provokation för att locka dit polisen.

Väktaren blev inte allvarligt skadad, enligt Västerortspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.