Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Stefan Löfven om sin nya regering

Uppdaterad
Publicerad
Drygt fyra månader efter valet får Sverige en regering på plats. Stefan Löfven (S) har utnämnt sex nya ministrar, bland annat gör Anders Ygeman comeback efter att ha tvingats avgå efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. SVT Nyheter sänder direkt.
– Nu inleder vi ett historiskt samarbete, säger Löfven.

SVT rapporterade · Stefan Löfven (S) presenterar den nya regeringen

Välkomna till SVT:s direktrapportering kring den nya regeringen. Här är dagens hållpunkter:
 
Stefan Löfven (S) har idag hållit regeringsförklaring samt presenterat sin regering som består av några nya men huvudsakligen tidigare ministrar.
Detta följdes av en särskild konselj på Kungliga slottet med kungen och kronprinsessan, talmannen och den nya regeringen på plats.
  Sex ministrar lämnar - här är de sex nya:
  • Hans Dahlgren (S) – EU-minister
  • Matilda Ernkrans (S) – minister för högre utbildning och forskning
  • Amanda Lind (MP) – kulturminister
  • Åsa Lindhagen (MP) – jämställdhetsminister
  • Anders Ygeman (S) – energi- och digitaliseringsminister
  • Jennie Nilsson (S) – landsbygdsminister
  10.05
  Klockan 11 läser Stefan Löfven sin regeringsförklaring och presenterar sin regering. Här är några av ministernamnen det spekuleras om :

  Hetaste namnen till Stefan Löfvens nya regering

  SVT NyheterStefan Löfven är vald till ny statsminister. I dag klockan 11 avslöjas vilka som blir ministrar i den nya regeringen. Vilka är de hetaste namnen? Vi frågade tre experter.

   

  10.37
  Förträngt alla politiska turer under hösten och vintern? Här kommer en sammanfattning: 

  Den politiska hösten på två minuter

  SVT NyheterFrån att vara helt låst har nu regeringsfrågan lösts, mer än fyra månader efter valet. Stefan Löfven (S) valdes till statsminister efter en kaotisk höst i svensk politik.
  10.39
  I förra veckan sade förre socialdemokratiske partisekreteraren och kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist till TT att en total omgörning av regeringen inte är trolig.
  - Stefan Löfven använder sig inte av någon större dramatik när har gör förändringar, sade han.
   
  10.42
  Nu börjar det dra ihop sig här i riksdagshuset. Om en liten stund kommer riksdagens ledamöter att börja ramla in för att höra Stefan Löfven presentera sin nya regering.

  Jag är på plats för att referera regeringsförklaringen.
  10.46
  För bara en liten stund sedan anlände statsministern till riksdagen. Detta efter en liten (med betoning på liten) promenad från statsministerbostaden Sagerska palatset och över till just riksdagen.
  10.49
  Enligt SVT:s inrikespolitiske reporter Love Benigh kommer Löfven att inleda med regeringsförklaringen och först därefter läsa upp namnen på ministrarna i den nya regeringen.
  10.53
  Det nya är att regeringsförklaringen nu ska innehålla även vad Centerpartiet och Liberalerna vill. Trots att de inte ingår i regeringen har de har fått igenom mycket av sin politik i den överenskommelse som är sluten mellan S, MP, C och L. Samtidigt måste Löfven markera vad som är socialdemokratisk politik i allt detta.
   
  10.53
  Såhär såg det ut när en leende Stefan Löfven klev över till riksdagen för en liten stund sedan. Många anser nog att han har anledning att le en dag som denna, han har ju lyckats med två av sina huvudmål i det politiska spelet inför valet: behålla regeringsmakten och bryta blockpolitiken genom att splittra Alliansen.
  Såhär såg det ut när en leende Stefan Löfven klev över till riksdagen för en liten stund sedan. Många anser nog att han har anledning att le en dag som denna, han har ju lyckats med två av sina huvudmål i det politiska spelet inför valet: behålla regeringsmakten och bryta blockpolitiken genom att splittra Alliansen.
  10.54
  Ena välkända riksdagsledamoten efter den andra tar nu plats här i riksdagens kammar. Centerledaren Annie Lööf nu på plats.

  I samband med att riksdagen släppte fram honom i förra veckan hade Stefan Löfven enskilda samtal med sina ministrar för att avgöra vilka som ska få vara kvar i den nya regeringen, vilka som ska bort och vilka nya som behöver plockas in.

  – Sverige är i behov av stora reformer. De kan vi nu ta itu med, tillsammans över gamla blockgränser, säger Sveriges nygamle statsminister Stefan Löfven (S) innan han inledde sin regeringsförklaring.

  Löfven talar om sänkta skatter, satsningar på trygghet, klimat och forskning och konstaterar att svensk ekonomi är stark.

  – Sysselsättningsgraden är den högsta på över 25 år och statsskulden är på den lägsta nivån sedan 1970-talet. Vi har handlingsutrymme, säger Stefan Löfven.

  Nya ministrar

  Anders Ygeman (S), Hans Dahlgren (S) och Amanda Lind (MP) är nya ministrar i regeringen.

  Inte helt oväntat sitter utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kvar i den nya regeringen. Liksom finansminister Magdalena Andersson (S).

  Sedan tidigare är det känt att migrationsminister Helen Fritzon (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) försvinner, eftersom båda toppar respektive partis valsedel till vårens val till EU-parlamentet.

  Amanda Lind (MP) blir kulturminister i den nya regeringen och efterträder Alice Bah Kuhnke.

  Dessutom har utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) bestämt sig för att sluta som språkrör.

  Nytt statsråd i utbildningsdepartementet blir Matilda Ernkrantz (S) tillsammans med Anna Ekström (S).

  I den kommande regeringen återfinns även en rad gamla ministrar, fast på nya poster. Detta gäller för Peter Eriksson (MP), Mikael Damberg (S), Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S).

  Regeringsskifte under eftermiddagen

  Det formella regeringsskiftet sker klockan 14.14 vid en särskild konselj på Kungliga slottet med kungen, kronprinsessan, talmannen och den nya regeringen närvarande.

  – Det har hunnit bli vinter, men i dag den 21 januari börjar en ny regering arbeta. Vi har kortare tid än vanligt, men tillsammans och i brett samarbete kan och vill vi åstadkomma mer, säger Löfven.

  Här är ministrarna i Löfvens regering

  Visa

  Statsrådsberedningen:

  Stefan Löfven (S) – statsminister

  Hans Dahlgren (S) – EU-minister

  Justitiedepartementet:

  Morgan Johansson (S) – justitieminister

  Mikael Damberg (S)

  Utrikesdepartementet:

  Margot Wallström (S) – utrikesminister

  Peter Eriksson (MP)

  Ann Linde (S)

  Arbetsmarknadsdepartementet:

  Ylva Johansson (S)

  Åsa Lindhagen (MP)

  Infrastrukturdepartementet (nytt departement)

  Anders Ygeman (S)

  Tomas Eneroth (S)

  Finansdepartementet:

  Magdalena Andersson (S) – finansminister

  Ardalan Shekarabi (S)

  Per Bolund (MP)

  Försvarsdepartementet:

  Peter Hultqvist (S)

  Kulturdepartementet:

  Amanda Lind (MP)

  Miljödepartementet:

  Isabella Lövin (MP)

  Näringsdepartementet:

  Ibrahim Baylan (S)

  Jennie Nilsson (S)

  Socialdepartementet:

  Annika Strandhäll (S)

  Lena Hallengren (S)

  Utbildningsdepartentet:

  Anna Ekström (S)

  Matilda Ernkrans (S)

  Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

  Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

  Så arbetar vi

  SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

  Regeringsbildningen

  Mer i ämnet
  Foto: SVT
  Foto: SVT
  Foto: SVT