Det här är SVT:s Livekollen

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar SVT Nyheters nya projekt Livekollen. Med utgångspunkt i SVT:s Agenda kommer ett team av reportrar och researchers tillsammans med publiken att livegranska ett ämne eller ett påstående i 24 timmar.

Vad sa de egentligen? Debatten gick het, men stämde siffrorna? Finns rapporterna? Och är slutsatserna rätt?

Vi tror att SVT kan ge mer bakgrund, fakta och sammanhang till de debatter och intervjuer vi sänder i våra nyhets- och samhällsprogram. Och vi tror att vi kan och ska göra det tillsammans med vår publik. Därför startar vi nu Livekollen.

Livekollen

Som utgångspunkt följer vårt team av erfarna researchers och reportrar Agenda i SVT 2 för att se om det dyker upp argument från politiker och andra makthavare som vi kan granska och syna. Vi kan också välja ut en aktuell politisk fråga som vi fördjupar. Efter sändningen startar arbetet.

Ständig dialog

Via #livekollen är vi i dialog och ber om er hjälp. På svtnyheter.se kan ni i realtid följa granskningen. Fram till klockan 21 dagen därpå rullar en livetext-rapport där ni kan se vilken statistik och vilka rapporter vi begär ut, vem vi intervjuar och vilka av era tips vi går vidare med. Via #livekollen är vi i ständig dialog. Vi tror att ni har massor av kunskap att spela in.

Kommer vi efter ett dygn att ha svaret på frågan? Det vet vi inte. Livekollen är ett försök att utveckla våra journalistiska arbetsmetoder. En ambition att öppet och i dialog redovisa mer av hur vi arbetar med vinklar och gränsdragningar. Formen kommer kanske att utvecklas och ändras under arbetets gång. Detta är ett utvecklingsprojekt som vi gör tillsammans med er.

Bilda sin egen uppfattning

Vi hoppas att ni också tycker ett det är spännande att i realtid och helt öppet, granska och fördjupa politiska påståenden.

Målet med Livekollen är inte främst att fastslå om ett argument är sant eller falsk. Utan att tillsammans med er få fram så mycket fakta och underlag som är möjligt under tjugofyra timmar. Fakta som hjälper var och en att själv bilda sig en uppfattning om de aktuella politiska frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet