Foto: Grafik: SVT

Detta debatterar partiledarna i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Publiken har röstat på vilka frågor som helst ska tas upp i kvällens partiledardebatt. Invandringen fick flest röster och blir ett av ämnena.

Segregation

Under den senaste tiden har stenkastningen mot polis, brandkår och ambulans i socialt utsatta områden fått stor uppmärksamhet. Vad vill partierna göra för att förbättra situationen med otrygghet och marginalisering i dessa områden?

Invandring (publikens ämne)

Publiken har röstat fram det ämne man helst vill se i kvällens partiledardebatt. Invandringen fick flest röster och blir ett ämne under debatten. Invandringen är den viktigaste frågan för väljarna även enligt de flesta opinionsmätningar. 

Jobben

Under första timmen debatterar de åtta partiledarna även jobben och integrationen, bland annat mot bakgrund av att så många nyanlända behöver komma i arbete. Vi ser en tudelad arbetsmarknad där de som är födda i Sverige får det lättare medan de utrikes födda får det svårare att hitta jobb. Vad har partierna för svar på den utmaningen?

Miljö och klimat

Vattenfalls brytning av brunkol i Tyskland har beskrivits som den kanske viktigaste klimatfrågan just nu. Bör regeringen se till att Vattenfall säljer den tyska brunkolsverksamheten? Eller ska Vattenfall avveckla hela produktionen och låta kolet stanna i marken?

Bostäder

Den skriande bostadsbristen i nästan alla av landets kommuner är ett annat ämne under andra delen av debatten. 240 av 290 kommuner i landet säger att de har bostadsbrist och enligt Boverket behövs 700.000 nya bostäder i Sverige de kommande tio åren. Är det subventioner eller marknadshyror som är lösningen?

Lärarbrist

Bristen på lärare är ett växande problem. Enligt Skolverket behövs 40.000 nya lärare de närmaste åren. Dessutom lämnar var fjärde lärare yrket inom tre år efter examen. Hur ska man få lärarna att stanna i yrket?

Deltagarna

I partiledardebatten deltar Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C).

Debatten börjar klockan 20 och pågår till klockan 22 med uppehåll för Aktuellt klockan 21.

Debatten sänds i SVT 2 men kan också ses direkt på SVT:s nyhetswebb.

Dessa ämnen ville publiken skulle tas upp i debatten enligt vår omröstning på webben. Siffrorna anger procent av de röstande. 

1. Invandring 44 procent

2. Integration 8 procent

3. Brott och straff 8 procent

4. Bostäder 8 procent

5. Försvar 7 procent

6. Pensioner 7 procent

7. Miljö 6 procent

8. Skola 4 procent

9. Sjukvård 3 procent

10. Skatter 2 procent

11. Ekonomi 2 procent

12. Jobb 1 procent

13. Sjukskrivningar 1 procent

OBS!

Siffrorna är inte resultatet av en vetenskaplig undersökning och därför inte representativa för alla väljare.

Men de är ändå intressanta eftersom de visar samma tendens som de flesta opinionsundersökningar om vilka frågor som väljarna tycker är viktigast. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt maj 2016

Mer i ämnet