Giraffer, riksdagsvalet, fotbolls-vm och Avicii hörde till de mest sökta i Sverige. Foto: TT

Sport, politik och giraffer: Detta Google-sökte svenska folket på 2018

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen släppte Google sin årliga lista över svenska folkets vanligaste sökningar – en lista som sträcker sig från frågor om bananflugor och giraffers magar, till frågor om vad egentligen Svenska akademien är, och varför det egentligen var så varmt under sommaren 2018. Och julkalendern – förstås.

Varje dag görs över 50 miljoner sökningar på Google i Sverige.

Denna enorma mängd data kan hjälpa att på något sätta fingret på tidsandan, vad som snurrar och surrar i svenska folkets hjärnor, vilka djupa frågor, vilka tunga bekymmer de går och bär runt på i sin vardag, natt och dag, vår och vinter.

Artister och en seriejätte

Högst upp på listan hamnar fotboll.

På andra plats finner man folkkära artisten Avicii, som gick bort under året. Detta är ett återkommande tema bland de vanligaste namnsökningarna under året – Avicii, Stan Lee, Lill-Babs, Frank Andersson, Mac Miller och Jerry Williams – alla gick de ur tiden 2018.

Många frågar om Sverigedemokraterna

Att det varit ett valår står tydligt – en stor mängd sökningar pekar på svenskens tvekan och frågor inför, och efter, den 9 september.

”Varför man inte ska rösta på SD?”, har många sökt på, precis som att många frågat sökmotorn vad riksdagen gör, hur man röstar blankt och hur länge vallokalerna är öppna.

Vardagliga bekymmer

”Varför är Oboy slut?” frågade sig svenska folket. Andra kämpade med att bli av med bananflugor eller influensa, var nyfikna på bitcoin, eller ville försäkra sig om att inte missa julkalendern på SVT (Tips – den finns på SVT Play).

Se mer i listan nedan, och i klippet ovan.

Årets mest trendande sökningar i Sverige 2018

  1. VM
  2. Avicii
  3. Julkalendern
  4. Valresultat
  5. OS
  6. Valkompassen
  7. Albin Lee Meldau
  8. Sommarpratare
  9. Hockey-VM
  10. Melodifestivalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.