Se hur bra (eller dåligt) det går för SVT:s reporter att kämpa mot betalningskraschen. Foto: SVT/TT

Detta händer om betalsystemet kraschar – och så klarar du ett haveri

Uppdaterad
Publicerad

Du står i affären när plötsligt varken betalkortet eller swish fungerar, och kontanterna lyser sedan länge med sin frånvaro. Det är ett scenario som forskare nu låtit butiksinnehavare, ägare till bensinmackar och andra aktörer öva på – genom att spela ett specialutvecklat spel.

– Många har inte tänkt på att betalsystemet kan lägga ner, säger Joeri van Laere, docent i informationsteknologi på Högskolan i Skövde.

Idén med projektet var att förstå hur en stor betalningsstörning påverkar samhället, identifiera konsekvenser och upptäcka vad man kan göra för att möta en sådan kris.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har finansierat projektet och forskargruppen har byggt upp spelet som går ut på att hantera ett betalningshaveri.

Deltagarna har fått öva på olika scenarier utifrån premissen att inga kortbetalningar kan göras på tio dygn. Deltagarna har sedan fått välja olika åtgärder, till exempel att trycka mer kontanter eller stänga matbutiker. Situationen kan då förbättras – eller förvärras.

I klippet ovan kan du se hur bra (eller dåligt) SVT:s reporter lyckas med spelet – och vad du kan göra för att klara ett stort betalningshaveri bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.