Även Folkhälsomyndigheten hade tidigare formuleringar om både visir och munskydd, men dessa ströks i slutet av mars. Foto: Truls Wallin/grafik

Detta har hänt: Striden om munskydden på Serafen

Uppdaterad
Publicerad

Kan man vårda en covid-sjuk människa med bara ett plastvisir som skydd för ansiktet? Nej, slog Arbetsmiljöverket fast strax före påsk. Det blev startskottet för striden om munskydden på äldreboendet Serafen.

  • Den 7 april fattar Arbetsmiljöverket ett beslut som gäller ett äldreboende i Stockholm – men som snabbt får genklang över hela landet.
  • Kravet att personalen på boendet Serafen måste ha både visir och munskydd vid allt arbete nära covid-patienter innebar en skärpning jämfört med de rutiner som gäller inom en stor del av den svenska äldreomsorgen. Där framhålls i stället lokala riskbedömningar av enskilda arbetsmoment. Munskydden ska bara användas vid de moment som innebär risk för ”stänk”.
  • Men Arbetsmiljöverkets expert har kommit fram till att det inte är möjligt att förutse smittrisken om man bara har ett visir för ansiktet. Arbetet utförs i olika ställningar och patienten kan snabbt börja hosta eller nysa i ett läge där partiklar kommer in under visiret.
  • Arbetsmiljöverkets ställningstagande välkomnades av facket men ledde till en intensiv aktivitet från kommunsektorn och intresseorganisationen SKR, för att få Arbetsmiljöverket att tona ned betydelsen av beslutet och markera sitt stöd för Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 
  • Dessa har tidigare innehållit formuleringar om att visir behöver kombineras med munskydd, men de formuleringarna togs bort vid en revision vid månadsskiftet mars/april. SVT har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket var kritiskt mot den förändringen, liksom mot att Folkhälsomyndigeten använde begreppet ”stänk”. Det betecknades av Arbetsmiljöverkets expert som missvisande eftersom det leder tankarna till stora, synliga droppar.
  • När Serafen-ärendet överklagades till domstol uppstod en intern strid på Arbetsmiljöverket, eftersom ledningen ville ändra sin argumentation så den bättre stämde överens med andra myndigheters – och med kommunernas praxis.
  • Konflikten resulterade bland annat i att man plockade bort ett yttrande från myndighetens sakkunnige läkare som ansågs alltför tufft: ”En vetenskaplig genomgång av visirets funktion som skydd vid infektioner, kommer till slutsatsen att visir ensamt inte skyddar luftvägarna mot droppsmitta, utan ska kombineras med skydd för luftvägarna.”
  • Flera experter reagerar på Arbetsmiljöverkets agerande. ”Mycket häpnadsväckande” säger till exempel statsvetaren Marja Lemne.
  • Den 6 maj väljer Arbetsmiljöverket att överklaga förvaltningsrättens dom om att något krav om munskydd inte går att införa.
  • Den 26 maj avslår kammarrätten överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet