TV: Ett dygn av skräck, sorg och hyllningar – se en sammanfattning av det omvälvande dygnet i Stockholm Foto: TT

Detta vet vi om attacken

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 15 på fredagseftermiddagen den 7 april körde en lastbil in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra personer har bekräftats döda och femton har skadats. En person har erkänt terrorbrottet och även begärts häktad – den misstänkte heter Rakhmat Akilov och är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Detta vet vi:

Larmet om attacken kom klockan 14.53 på fredagen.

Lastbilen körde in på Drottninggatan från Adolf Fredriks kyrkogata och körde ungefär 550 meter i mycket hög fart, enligt flera vittnesuppgifter, innan den kraschade in i Åhléns parfymavdelning i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan. Lastbilen började då brinna.

Polisen och Säkerhetspolisen betecknar händelsen som ett fullbordat terrorbrott. Det är vad polisen kallar en ”särskild nationell händelse”.

Strax efter att dådet inträffat kom uppgifter om skottlossning på flera platser i Stockholm. Bland annat på centralen, Fridhemsplan och vid Globen. Många människor flydde i panik när uppgifterna kom, men polisen dementerade senare alla uppgifter om skottlossning.

Flera större byggnader i Stockholm utrymdes på fredagen, bland annat Hötorgsskraporna och Mall of Scandinavia i Solna. Kollektivtrafiken stängdes av helt och tiotusentals människor blev strandsatta och kunde inte ta sig hem. På hashtagen #openstockholm har Stockholmare erbjudit skjuts och husrum åt personer som inte kan ta sig hem från city.

Fyra personer har avlidit, tre på Drottninggatan och en på sjukhus. Alla de avlidna är identifierade och det rör sig om två svenska, en belgisk och en brittisk medborgare. Ett av dödsoffren är en 11-årig flicka. Femton personer skadades och fördes till sjukhus i fredags. Åtta av dessa har fått lämna sjukhus, bekräftar Stockholms läns landsting. Sju personer får fortsatt vård, två av dem är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning.

Polisen grep på fredagkvällen en 39-årig man misstänkt för inblandning i dådet. Han greps i Märsta utanför Stockholm och ska likna mannen på bilden som polisen släppte efter dådet. Polisen har berättat att mannen greps i en butik. Han betedde ”sig på ett sätt som gjorde att han blev intressant” berättar polisen, och mannen greps av en polispatrull.

Mannen, som heter Rakhmat Akilov, anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. På tisdagen begärdes han formellt häktad efter häktingsförhandlingar i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Rakhmat Akilov erkände sig då skyldig till terrorbrott. Redan på lördagmorgonen, dagen efter attentatet, sade polisen att det finns indikationer på att det är samme man som körde lastbilen in i folkmassan.

På lördageftermiddagen berättade polisen att han är uzbekisk medborgare och att Säpo fick information om honom redan förra året utan att gå vidare. Polisen säger att ”vi vet att han (red.anm, den misstänkte) har uttryckt sympatier för extrema organisationer, däribland IS”.

Den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov har uppehållit sig i Sverige med flera identiteter och Migrationsdomstolen dömde förra året ut hans flyktberättelse som bluff. I februari i år lämnade Migrationsverket över hans utvisningsärende till polisen som den 27:e februari efterlyste honom, efter att han gått under jorden.

Polisen har också bekräftat att man hittat ”en brandanordning” i förarutrymmet på lastbilen som terroristen kapat strax före dådet. Den ordinarie chauffören höll på att lasta ur varor vid en sidogata när bilen stals. Han skadades lindrigt när han försökte stoppa bilen.

Ytterligare en person anhölls på söndagseftermiddagen, skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord. Den personen släpptes sedan under tisdagen, åklagaren hävde anhållandet för att misstankarna mot personen hade försvagats. Man har hållit över 500 förhör, och har över 70 digitala bevis, främst bilder och filmer.

Polisen har upprättat yttre gränskontroller vid gränsövergångarna för att se vilka som försöker lämna landet. Det är ett beslut som togs av Nationella Operativa Avdelningen och som sedan bekräftades av regeringen.

Säkerhetspolisen har inte höjt terrorhotnivån. Den var redan så hög att den innefattar det som hände, uppger Säpo.

Terrordådet kommer att ta mycket lång tid att utreda, enligt rikspolischef Dan Eliasson. Utredningen kan ta upp till ett år och det kommer att krävas ett hundratal utredare, analytiker och it-brottsexperter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.