De största nedgångarna står Socialdemokraterna för medan SD står för största ökningen. Foto: TT

SCB: SD går framåt och S backar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tappar stort och får endast 28,3 procent av väljarna, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning, den sista innan valet. Sverigedemokraterna står för den största ökningen. Undersökningen visar också att Kristdemokraterna just nu ligger under riksdagsspärren.

Klockan 9.30 på tisdagen presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning, den sista innan höstens val.

Den största nedgången står Socialdemokraterna för. De backar 4,3 procentenheter jämfört med förra mätningen (som gjordes i november 2017).

Val 2018 – #dinröst

– Det är självklart att vi inte är nöjda med 28,3 procent. Men det är inte oväntat. Det har varit en debatt som väldigt ensidigt handlar om migration och invandring och det har inte gynnat oss, säger Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad.

SD går starkt framåt

Den största ökningen står Sverigedemokraterna för, de ökar 3,7 procentenheter sedan förra mätningen och får 18,5 procent.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är nöjd med resultatet.

– Det är väldigt starka siffror i den här mätningen. Historisk brukar man mäta oss ganska dåligt. Det här bekräftar trenden, vi växer just nu, och Socialdemokraterna minskar, säger han.

Kristdemokraterna får 2,9 procent och ligger därmed under riksdagsspärren.

Alliansen större än regeringen

Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (S+MP) 32,6 procent av rösterna. SCB noterar en statistiskt säkerställd minskning för regeringspartierna sammantaget, jämfört med riksdagsvalet 2014.

Allianspartierna (C+L+M+KD) skulle få 38,6 procent (räknar man bort KD som just nu ligger under riksdagsspärren blir summan 35,7 procent).

Sverigedemokraterna får 18,5 procent, Vänsterpartiet 7,4 procent och övriga partier 2,9 procent av rösterna.

FI störst av ”övriga partier”

Bland de övriga partierna (som tillsammans får 2,9 procent) är Feministiskt initiativ störst.

I dagens mätning från SCB redovisas svar på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”.

Detta visar SCB:s partisympatiundersökning

C 8,7 procent (-0,8)

L 4,4 procent  (+0,2)

M 22,6 procent (+0,4)

KD 2,9 procent (-0,2)

S 28,3 procent (-4,3)

V 7,4 procent (+0,4)

MP 4,3 procent (+0,5)

SD 18,5 procent (+3,7)

Övriga 2,9 procent (+0,3)

(Siffran inom parentes visar förändringen jämfört med november 2017)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet