Expert: Dieterna förstör den gemensamma måltiden

Uppdaterad
Publicerad

Det är lika viktigt att äta på rätt sätt som att äta rätt mat, det menar författaren Mats-Eric Nilsson som skrivit flera böcker om mat, måltider och tillsatser, som pratar om det ökande ensamätandet i Fråga doktorn.

Tiden då familjen samlades runt middagsbordet för att inta måltiderna är över. I dag konkurrerar den gemensamma middagen med träning, barnens aktiviteter och udda arbetstider. Vi äter framför tv:n, datorn eller mobilen.

Och när alla i bekantskapskretsen har olika dieter blir det omöjligt att bjuda på gemensam måltid.

– Det är ett kulturellt problem, snarare än en klassfråga. Har man vuxit upp med att sitta och äta middag tillsammans så för man lättare vidare det till sin egen familj, säger Mats-Eric Nilsson i Fråga Doktorn.

Tappar aptiten

Han ser stora problem med äldres ensamätande. Att sitta och äta ensam med en matlåda från hemtjänsten är trist, och det påverkar förstås aptiten.

– Det har aldrig suttit så många äldre och ätit mat ensamma som det gör nu, säger Mats-Eric Nilsson.

Se mer om detta i Fråga doktorn i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet