Agneta Rothammar är en av dem som inte längre kunde komma ut på sina vanliga aktiviteter när coronapandemin slog till. Men med hjälp av träningsfilmer på nätet har hon nu hittat nya sätt att träna på hemmaplan. Foto: Evelina Hertz/SVT

Digitala träningsfilmer peppar till rörelse hemma

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har många personer med funktionsnedsättningar tvingats stanna hemma, eftersom det är vanligt att tillhöra en riskgrupp. Med digitala träningsvideos vill Parasportförbundet motivera människor till att röra på sig i sina hem.

När specialidrottsförbundet parasport Sverige tvingades pausa sina ordinarie aktiviteter föddes idén om att istället få fler att röra på sig hemma. Resultatet blev filmer för anpassad hemmaträning.

En av dem som har haft stor nytta av filmerna är Agneta Rothammar från Tyresö. Hon har tidigare varit med på idrottsläger genom förbundet och tränar normalt sett flera gånger i veckan.

– Före corona åkte jag iväg med färdtjänst och styrketränade och körde rullstolstennis. Men sen kom coronan och då blev det ingenting. Från ena dagen till den andra vart det liksom slut, säger parasportaren Agneta Rothammar.

”Gör mycket för kroppen och knoppen”

Hon berättar att hon genom filmerna nu hittat nya sätt att träna, till exempel backträning.

– Det gör så mycket för både kroppen och knoppen att få träna, säger Agneta Rothammar.

Målet är att förbundet ska lägga upp ett 40-tal träningsfilmer under året.

– Vi hoppas att de som kikar på filmerna tycker att det är kul att träna hemifrån, även om det såklart är roligast att träna ihop, säger Peter Jansson på parasport Sverige.

Faktaruta:

Parasport Sverige är ett samlingsnamn för Svenska parasportförbundet och Sveriges paralympiska kommitté.

Det är ett specialidrottsförbund som organiserar 14 olika idrotter för personer med funktionsnedsättningar.

Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Projektet Parapepp finansieras med pengar från Radiohjälpen. Under året ska ett 40-tal träningsfilmer publiceras på förbundets digitala kanaler. Filmerna anpassas för tre målgrupper: personer med röreelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuella funktionsnedsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.