Enligt siffror från polisen utgör digitalt våld 27 procent av de sexuella ofredanden mot barn och vuxna som anmälts de senaste två åren. I juni föreslog regeringen i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. Foto: TT

Digitala våldet ökar bland unga

Publicerad

Digitala övergrepp på unga – som ryktesspridning, avlyssningsappar och hämndporr – blir allt vanligare, enligt en undersökning.

Var femte tjej i åldern 10–16 har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet, enligt 2017 års upplaga av organisationen Friends nätrapport, skriver Göteborgs-Posten.

Ofta är förövaren en klasskompis, en partner eller en före detta partner som använder sociala medier och mobiltelefoner som verktyg för att utöva hot, våld och kontroll.

Enligt siffror från polisen utgör digitalt våld 27 procent av de sexuella ofredanden mot barn och vuxna som anmälts de senaste två åren.

I juni föreslog regeringen i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.