ANALYS: Dilemma för att undvika ett ”rosornas krig”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Knäckfrågan för statsminister Stefan Löfven blir nu hur han ska hålla ihop januarisamarbetet utan att samtidigt få ett nytt rosornas krig på halsen. Splittringen i las-frågan är stor mellan LO-förbunden, som samtidigt kräver inflytande på en kommande lagstiftning, ett inflytande som varken Centerpartiet och Liberalerna vill ge dem.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Med dagens besked från Socialdemokraterna att den så kallade Toijer-utredningen om en reformerad arbetsrätt ska kastas i papperskorgen köper sig Stefan Löfven tid. Nu blir det svårare för Vänsterpartiet att motivera en misstroendeförklaring mot regeringen samtidigt som LO får ännu en möjlighet att hoppa på tåget.

I sak är dock frågan svårlöst och långt ifrån avgjord.

LO mer skeptiskt

LO applåderade torsdagens besked att Socialdemokraterna nu beslutat säga nej till Toijer-utredningens förslag. I stället förordar det stora regeringspartiet den uppgörelse som nåtts mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacket PTK. Här är dock LO mer skeptiskt. Det var ju just denna uppgörelse som LO sade nej till med hänvisning till att den inte innehöll tillräckliga förbättringar för LO-medlemmarna.

S vill binda LO till avtalet

Socialdemokraternas plan är dock att facken och arbetsgivarna nu ska involveras i den fortsatta processen och att man därmed ska kunna binda upp även LO bakom ett slutgiltigt förslag.

Så kan det mycket väl bli, men det finns hinder. För det första är varken Svenskt Näringsliv eller PTK intresserade av att bjuda LO på ytterligare eftergifter om de inte själva får något i gengäld. För det andra är både Centerpartiet och Liberalerna kritiska till att ge LO en nyckelroll i den slutliga utformningen av förslaget.

Risk för nytt ”rosornas krig”

Socialdemokraterna å andra sidan fruktar att en lagstiftning som LO motsätter sig riskerar att öppna upp för ett nytt ”rosornas krig” där olika delar inom arbetarrörelsen hamnar i öppen konflikt.

Redan i dag är splittringen stor om arbetsrätten mellan olika LO-förbund. Flera av dem är djupt kritiska till de förslag som föreligger, andra som IF Metall har sagt sig vara beredda att göra upp med arbetsgivarna. En konsekvens av den fortsatta las-processen kan alltså bli en fördjupad söndring inom LO. En annan att partiet och facket hamnar på kollissionskurs.

Dilemmat för Löfven

Inget av detta är förstås vad Stefan Löfven vill uppnå. Å andra sidan kan han heller inte stoppa förändringarna av arbetsrätten utan att bryta januariavtalet, något som skulle kunna utösa en regeringskris. Eftergifterna om arbetsrätten var ju avgörande för att Centerpartiet och Liberalerna skulle stödja den nuvarande regeringen.

Så även om Stefan Löfven köpt sig tid i och med dagens besked kommer han nu att tvingas till en svår balansakt för att ro det här i hamn. Han står inför ett klassiskt dilemma, som är svårt att lösa. Å ena sidan hotar flera LO-förbund att revoltera om han inte lyssnar på dem, å andra sidan riskerar han en regeringskris om han ger dem inflytande.

Minst ett år till nytt lagförslag

Tiden skapar dock en möjlig utväg. Så länge arbetsmarknadens parter är involverade i processen lär Vänsterpartiet få svårt att argumentera för en misstroendeförklaring. Med tanke på att det lär ta minst ett år att ta fram ett färdigt lagförslag kommer vi också allt närmare nästa riksdagsval innan frågan är slutgiltigt avgjord. Det innebär sannolikt också att incitamenten att utlösa en regeringskris minskar. Därmed stärks Socialdemokraternas position i frågan ju närmare vi kommer nästa val. Det kan Stefan Löfven använda både mot Vänsterpartiet men också i förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.