Nina Funke, ansvarig utgivare, SVT Dalarna, Charlotta Friborg, ansvarig utgivare, SVT:s Riksnyheter. Foto: SVT

Din rätt att prata med en journalist är grundlagsskyddad

Uppdaterad
Publicerad

Rätten att prata med journalister är grundlagsskyddad.

Det är därför extra skrämmande att höra hur socialtjänsten i Borlänge ändå försökte tysta ner ett föräldrapar som ville prata med SVT:s journalist.

I en granskning i veckan berättar vår reporter Marja Grill och fotograf Per Leandersson om 13-åriga Sofie som isolerades på ett HVB-hem, utan att få ha någon kontakt med sin familjehemsfamilj.

Det är en angelägen granskning om hur tryggheten rycks bort för ett barn.

Nyhetsbloggen

Men det är också ett skrämmande exempel på hur myndigheten hanterar den grundlagsskyddade rätten att få prata med journalister.

I reportaget får vi höra hur flickans biologiska föräldrar och vårdnadshavare läxas upp av en tjänsteman på socialtjänsten i Borlänge kommun för att ha använt sin grundlagsskyddade rätt att prata med en journalist.

Känsliga fall som socialtjänsten handlägger omfattas av sekretess. För att en journalist ska kunna ta del av underlaget från myndigheten krävs en fullmakt från den som är berörd eller, som i det här fallet, barnets vårdnadshavare.

Läxas upp av tjänstemannen

Vi har som grundregel att alltid använda oss av fullmakter för att få ta del av så mycket av bakgrundsutredningarna som möjligt när vi granskar socialtjänstens arbete.

Så gjorde vi även i det här fallet.

Men det som händer de biologiska föräldrarna i det här fallet är häpnadsväckande.

De hämtas upp med bil och förs till socialkontoret där de läxas upp av tjänstemannen och uppmanas att lova att inte prata eller sms:a journalisten igen.

Medger att agerandet är olämpligt

När vår reporter spelar upp samtalet för socialchefen på kommunen medger han att agerandet är olämpligt.

Men det är inte bara olämpligt. Rätten att prata med en journalist omfattas av grundlagen och kommunala tjänstemän borde veta bättre än att försöka tysta människor från att prata med journalister.

Rättigheten är en grundbult i den svenska offentlighetsprincipen och det demokratiska samhället.

Vårt journalistiska jobb handlar ju ytterst om att du som medborgare ska få insyn i hur olika myndigheter sköter sitt jobb.

En rättighet som är viktigare än någonsin i ett demokratiskt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet