Gunilla blev av med sin mobil och upptäckte att den fortfarande användes – i Rumänien. Foto: Scanpix

Din stulna telefon kan användas trots spärr

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev Gunilla Hedin bestulen på sin mobiltelefon. Operatören lovade att spärra telefonen – men all privat information var fortfarande tillgänglig för tjuven.

För att spärra en stulen telefon kräver operatören polisanmälans diarienummer samt telefonens Identifieringsnummer, det så kallade IMEI-numret.

Gunilla Hedin, som blev bestulen i Stockholm, kontaktade kundtjänsten hos sin operatör Tele 2 med de nödvändiga uppgifterna. Hon betonar att operatören använde ordet ”obrukbar”.

– De skulle se till att telefonen skulle bli helt låst, säger hon

Telefonen användes – i Rumänien

Av en tillfällighet öppnade Gunillla, vid ett senare tillfälle, appen ”Hitta min Iphone” – och fann den stulna telefonen aktiv i östra Rumänien. Den gick fortfarande att surfa med. Tusentals bilder och hundratals kontakter låg öppna. Gunilla Hedin vände sig därefter till Tele 2 igen.

– De var inte informerade i kundtjänsten om vad exakt det är de låser. Det var otydligt i deras material.

Till slut fick Gunilla tala med chefen för kundtjänsten och han kunde ge besked: Med IMEI-numret är det enbart telefonin som låses, alltså själva telefonabonnemanget.

– Dessvärre kan vi inte helt låsa telefonens bilder med mera, bekräftar Annika Kristersson, presschef för Tele 2.

Säkerhetsexperten varnar

David Jacoby är säkerhetsexpert på Kaspersky Lab. Han menar att det, tekniskt sett, är möjligt att spärra hela telefonen. Problemet är att de flesta operatörer inte själva äger telefonerna de säljer och därför inte har den möjligheten. Inte heller tillverkarna brukar, enligt honom, hjälpa till när olyckan varit framme.

– Jag tror inte att du kan kontakta någon för att spärra telefonen på det sättet, man måste ta det steget innan och skydda sig, säger han till SVT Nyheter.

På Tele 2 har man nu tagit till åtgärder efter att missförståndet uppmärksammats.

– Vi kommer omedelbart att se över rutinerna så att alla på kundtjänst vet att när vi säger att telefonen är obrukbar gäller det telefonin, inte hela telefonen med dess appar och liknande, säger hon till TT.

Varnar andra

Gunilla Hedin har nu lyckats allt innehåll i telefonen via appen ”Hitta min Iphone”. Nu vill hon varna alla som tror att en IMEI-spärrning automatiskt innebär att allt i telefonen låses.

– Det är ju faktiskt betydligt mer än bara telefonerandet man vill ha spärrat när det gäller en smartphone.

Enligt David Jacoby fungerar appen som Gunilla använt.

– Om du har en Iphone finns det vissa saker man kan göra via ”Hitta min Iphone”. Du kan låsa den med en pinkod och spåra den. Man ska även kunna skicka meddelanden till telefonen.

Men för att vara på den säkra sidan för att inte ens liv ska hamna i fel händer bör man ta till åtgärder innan man ens köpt en ny telefon, menar säkerhetsexperten. Många köper mobiler med gamla operativsystem för en billigare peng, något som ofta gör att man är mer sårbar för att pinkoder och liknande ska knäckas.

Så skyddar du dig

David Jacoby ger mobilanvändare två tips för att värna om sina privata uppgifter. Först och främst bör man se till att utveckla längre, säkra pinkoder. Därefter rekommenderar han att installera något slags säkerhetsprogram.

Då kan man, om olyckan är framme, blockera telefonen och ta bort all data via sms.

– Det är som att installera larm hemma. Om det begås ett inbrott och någon stjäl din tv så hjälper det inte att installerar larm efteråt, det är samma sak med mobiltelefoner, säger han till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.