Den nu avhoppade riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) menar att partiet i princip enbart lyfter partiledare Jonas Sjöstedt i sociala medier. Foto: TT

Rossana Dinamarca till SVT Nyheter: Det var dags för mig att lämna politiken

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SVT Nyheter kommenterar nu vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca beslutet att lämna politiken.
– Det är svårt att säga en orsak till varför.

– Det är ett beslut som jag har funderat och bollat med nära en ganska lång tid. Bestämt mig, övertalat, ändrat mig, bestämt mig igen och så vidare. Så har det hållit på en lång tid.

Den främsta anledningen till att beslutet kom just nu är enligt Dinamarca att Vänsterpartiets kongress närmar sig.

– Jag kände att det var dags att bestämma sig på riktigt, för att valberedningen i vårt parti ska ha möjligheten att föreslå ett val till vår kongress. Det var därför beslutet kom nu. Det var dags nu.

Angriper partiets feministiska politik

I en intervju med Svenska Dagbladet, som gjordes förra veckan och publicerades på söndagen, går Dinamarca till angrepp mot vad hon ser som partiets bristfälliga feministiska politik.

”Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip” säger Dinamarca i intervjun.

Hon uppger att hon känner sig osynliggjord som kvinna och att mångfalden i partiet inte syns.

”Har inte med avhoppet att göra”

Dinamarca säger till SVT Nyheter att hon gjorde intervjun för en vecka sedan, innan hon fattade beslutet att lämna politiken.

– Det hade inte med varandra att göra. Jag kommenterade saker som behöver förbättras i partiet. Det är saker som jag fortfarande står fast vid att jag tycker att man behöver fundera för att stärka den feministiska profilen och visa på bredden i vårt parti. Saker jag lyft upp flera gånger.

Men det är inte skälet till att hon lämnar.

– Det stämmer inte över huvud taget. Jag har varit med i politiken länge, jag har varit utsatta för ganska grova hot och hat.

– Jag har varit politiskt aktiv sen jag var nio år gammal och jag har varit politiskt aktiv på många sätt. 16 år har jag suttit i riksdagen, nu känner jag att jag vill göra andra saker.

Vet du vad du ska göra nu?

– Nej, jag har ingen aning. Det känns både lite skrämmande men också väldigt spännande. Jag kan ha många andra möjligheter framför mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer