DNA-bevis i våldtäktsmål underkänns

Uppdaterad
Publicerad

En friande våldtäktsdom i Mellansverige har väckt mycket starka känslor.
Den friade mannen hävdar att han aldrig har haft sex med kvinnan, trots att hans sperma fanns i hennes kropp.

Den nu 17-åriga flickan placerades som fosterbarn i mannens familj hösten 2011.Hon ska ha trivts där men ett halvår senare anmälde hon fosterpappan för våldtäkt.

De prov som togs på flickan då visade att hon hade mannens sperma i sig. Fosterpappan hävdar dock att han inte har haft sex med flickan och tingsrätten  friar mannen utan att förklara hur sperman kan ha kommit in i flickans kropp.

– Jag tycker att det är en mycket anmärkningsvärd historia, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Brukar vara tillräcklig bevisning

I regel är det så att om en man anklagas för våldtäkt och nekar till att ha haft samlag och blir överbevisad genom att man finner mannens DNA i kvinnans underliv, så brukar det vara tillräcklig bevisning för att han ska bli fälld

Mannen hävdar att han lidit av erektionsproblem och att han den dagen våldtäkten skulle ha utförts ”tränat” i badrummet, fått utlösning och torkat sig på en papperslapp. En papperslapp som flickan på något sätt har fått tag på.

– När man får en berättelse som allmänt sett är så oerhört svårt att tro på för att den är så ovanlig och rätten vill acceptera den, så brukar rätten förklara mer hur man uppfattar vad det är som har skett, förklarar Madelaine Leijonhufvud. Här är man väldigt kortfattad och säger bara att det kan ha skett på något annat sätt.

Och  så får man själv dra slutsatsen: jaha, de menar att flickan kan ha förstått att mannen höll på och ”tränade” sig i badrummet, tagit sig dit snabbt och gjort på det här sättet. Detta är mycket ovanligt.

Varför tror du att rätten har gjort så?

De skriver bara att den förklaring mannen har lämnat inte är helt omöjlig. Huruvida flickan kan ha haft något motiv för det här talar man inte om. Det brukar man ofta i brottmålssammanhang vara intresserad av. Fanns det något skäl för henne att göra på det här sättet?  Det har man inte ansett sig behöva gå in på det fastän man de facto då anklagar flickan för något mycket allvarligt.

Det här är första gången i Sverige som en domstol friar en man som nekar till våldtäkt trots att man hittat hans sperma i kvinnans kropp och domen har överklagats till hovrätten. Men frågan är om den kan få konsekvenser för andra våldtäktsmål i framtiden.

– Skulle det bli vanligt att domstolarna fortsättningsvis accepterar som rimligt tvivel förklaringar som är väldigt, väldigt långsökta utan att gräva vidare för att få mer substans ur det, ja då är det en uppenbar risk att ännu färre åtal för sexualbrott kommer att leda till fällande dom, säger Madelaine Leijonhufvud. Och som en följd av det,  att ännu fler fall kommer att läggas ned utan att gå till åtal. Och kanske också att ännu färre kvinnor och unga flickor, som i det här fallet, skulle se det som inte meningsfullt att anmäla sexuella övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer