Dödlig coronakris sätter press på journalister världen om

Uppdaterad
Publicerad

En pandemi drabbar närmast per definition samhället i stort, inte minst de yrkesgrupper som på nära håll jobbar med krisen. Ett exempel är journalister vars arbete särskilt behövs i ett sådant läge, enligt svenska regeringen som sätter in särskilda biståndsinsatser till medier utomlands.

En efter en tecknas de, dödsrunorna över journalister som mist livet i den pågående coronapandemin. Antalet bara växte, och Kristen Hare – en amerikansk journalist vid Poynter-institutet – bestämde sig till slut för att samla alla hon kunde hitta på en plats. En lista över journalister som mist livet i pandemin.

– Det slog mig, som så ofta, att journalister tillhör de som är först på plats, berättar Kristen Hare.

– I minst ett par fall så har den första som dött i ett land varit journalist.

Särskilt hårt drabbade är, vad hon har kunnat se, medieanställda i Brasilien, Ecuador och Peru. Men det är inte heller något unikt och kolleger från olika platser hör av sig med för att be om råd. Poynter utbildar journalister i olika yrkesfärdigheter, men nu är behovet mer specifikt, enligt Hare.

– Många av frågorna handlar om personlig säkerhet – hur kan foto- och TV-journalister tryggt vara ute? Vilken skyddsutrustning fungerar bäst?

Som att jonglera på en enhjuling

Andra frågor handlar om hur man kan bevaka folksamlingar, som de stora protester som svept över USA. Till det tillkommer dessutom de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

– Har du någonsin sett en sådan där cirkusartist som jonglerar med eld? Där någon sedan slänger in ett bowlingklot, sedan en kniv och sedan så klättrar de upp på en enhjuling och cyklar runt? Så känns det.

Sida: Extra viktigt i kris

Pandemin drabbar inte bara enskilda journalister utan också pressfrihet. Auktoritära stater utnyttjar coronakrisen för att kontrollera medier med hänvisning till behovet av kontrollerad information. Det enligt den svenska regeringen som via bistånd ger hjälp till journalister i andra länder.

– I många länder nu så är det tyvärr så att den oberoende journalistiken inte får det utrymme och den möjligheten att verka som är nödvändig, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Genom biståndsorganet Sida stöder Sverige bland annat utbildning i smittsäkerhet för journalister, finansiering av medier och faktagranskningsprojekt. Generaldirektör Carin Jämtin, tidigare tung socialdemokratisk politiker, framhåller att journalister är ännu viktigare vid en pandemi.

– Vi har lärt av tidigare situationer, till exempel ebolakrisen, att brist på korrekt information gjorde hälsokrisen i sig själv ännu värre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.