En av platserna för dödsskjutningarna i Sverige 2018. Bilden är ej relaterad till händelsen som beskrivs i artikeln. Arkivbild. Foto: Larsson Rosvall /TT

Dödsskjutningarna: ”Det var det han gick och väntade på”

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Ali hade ett pris på sitt huvud. 800 000 kronor till den eller de som kunde avsluta hans liv. Och det visste han om. Polisen erbjöd Ali hjälp – men han tackade nej.

Vad är det som får en ung kille att med öppna ögon gå rätt in i döden?

”Ali” är en av de 44, mestadels unga killar, som fallit offer för dödskjutningar i år. Mordutredningen pågår.

Han var kriminell och det började redan i barndomen. När han fyllde 21 år hade han redan hunnit avtjäna ett längre fängelsestraff och var på väg ut i friheten.

Eva-Mi Gullbrandsson jobbade då inom Kriminalvården och det blev hennes uppgift att försöka få Ali att bryta med det kriminella liv han levde.

– Han hade egentligen ingen större erfarenhet av att leva ett vanligt liv med fungerande studier eller jobb samtidigt som han också sa till mig att ”om jag fortsätter så kommer jag att dö så jag kanske borde ge det här vanliga livet en chans”, säger Eva-Mi Gullbrandsson.

Men när han väl kom ut från anstalten så hamnade han återigen i sitt gamla umgänge, kriminella killar som också är hans barndomsvänner.

– Han hade en fot i varje läger. Han försökte komma in i det vanliga livet men samtidigt kände han en stor lojalitet mot sina gamla vänner, säger Eva-Mi Gullbrandsson.

Svår process

Eva-Mi Gullbrandsson har träffat många Ali i sitt arbetsliv och vet att vägen ut ur kriminaliteten är en lång och svår process.

En person som har levt i ett parallellsamhälle sen barnsben har enorma kunskapsluckor. Skolgången har oftast inte fungerat, personen har ingen aning om hur man beter sig på en arbetsplats, det finns ingen som delar samma erfarenheter så det är svårt att ens hitta samtalsämnen för att kunna interagera med vanliga människor och så vidare.

Många avhoppare känner en stor ensamhet som är svår att bära. Många av dem är också traumatiserade efter att blivit utsatta för misshandel, hot och sett vänner dö. Under Alis sista tid i livet så befann han sig i just den processen, att försöka förstå hur han skulle kunna leva ett annat liv.

– Sista gången jag träffade honom så var han hoppfull, ”Det kommer att vara svårt men jag ska fortsätta försöka”, sa han till mig, berättar Eva-Mi Gullbrandsson.

Några dagar efter mötet blev Ali skjuten till döds. Eva-Mi Gullbrandsson fick beskedet via ett sms från en av Alis vänner. 

– Man blir ju väldigt väldigt ledsen när man har känt någon ett tag, säger Eva-Mi Gullbrandsson och är märkbart berörd, det stockar sig i halsen. 

– Samtidigt så var det så att, ja, nu hände det som han hade gått och väntat på.

Avhopparverksamheter

Ali hade en dröm att bli företagare och Eva-Mi Gullbrandsson är övertygad om att han med tiden hade kunnat bryta sitt kriminella beteende. Hon har sett andra göra det. Samtidigt är hon mycket frustrerad över att det inte läggs mer resurser på avhopparverksamheter och på socialtjänsten. 

– Jag vet ju personer som har bett om hjälp och fått nej, säger Eva-Mi Gullbrandsson upprört. Det pratas ju väldigt mycket om repressiva åtgärder hela tiden och det behöver också finnas. Men om man ska hjälpa kriminella till något annat här i livet så behövs det många fler socialarbetare!

– Alternativet till att satsa på unga kriminella är att de fortsätter att kosta rättsväsendet, sjukvården och andra myndigheter sjukt mycket pengar för det som de utsätter andra människor för, säger Eva-Mi Gullbrandsson.

Ali heter egentligen något annat. Av hänsyn till hans anhöriga skriver vi inte hans riktiga namn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.